PLJESAK ZA OVU MALU OPĆINU: / Mlade obitelji kupuju kuće i za 4,5 tisuće eura, a dobivaju i dodatan novac

Image
Foto: Općina Magdenovac

Općina Magadenovac krenula u borbu s negativnim demografskim trendovima, osigurali 105.000 nepovratnih kuna za pet mladih obitelji, a do kraja godine izdvojit će još 150.000

16.11.2018.
7:31
Općina Magdenovac
VOYO logo

Općina Magadenovac odlučila je podržati mlade obitelji i novčano im pomoći pri kupovini nekretnine ili adaptacije stambenog prostora, te na taj način utjecati na zaustavljanje negativnih demografskih trendova u Hrvatskoj. Općina je, tako, osigurala 105.000 nepovratnih kuna za pet obitelji, a do kraja godine izdvojit će još 150.000 kuna, piše Glas Slavonije.

Naime, u srijedu je prvih pet mladih obitelji s načelnikom općine Magadenovac, Stjepanom Živkovićem, potpisalo ugovore za sudjelovanje u Programu mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Općina će tako sufinancirati kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta, kao i rekonstrukciju i adaptaciju stambenog prostora na području općine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Marić iz Šljivoševaca te Maja Štraub iz Lacića dobili su financijsku pomoć za kupnju nekretnine, po 30.000 nepovratnih kuna.

Jurica Pleša iz Beničanaca, Saša Epert iz Šljivoševaca te Željko Plužarić iz Magadenovca dobili su za adaptaciju stambenog prostora po 15.000 nepovratnih kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mladi ljudi su najdragocjeniji kapital'

“Kada smo prije godinu dana počeli raditi na realizaciji ovoga, shvatili smo da bi nam to u ovom trenutku trebao biti najvažniji od svih projekata jer nema dragocjenijeg kapitala od mladih ljudi!”, rekao je prilikom potpisivanja ugovora načelnik Općine Magadenovac Stjepan Živković koji se odlučio na borbu protiv "bijele kuge".

“Badava nam sva infrastruktura, škole, vrtići i domovi ako ne možemo napraviti ništa na zaustavljanju napredovanja ove bijele kuge koja nije poštedjela ni naše prostore. Broj stanovnika i kod nas drastično opada, nekih većih infrastrukturnih projekata više nećemo imati, stoga smo se sada okrenuli prije svega mjerama kako zadržati djecu i mlade u našoj sredini, gdje nam najteže od svega pada kada čujemo da su se naša djeca ispisala iz škole ili vrtića zbog preseljenja i odlaska u potrazi za boljim životom”, poručio je Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina je bila skeptična kada su čuli za planirane mjere

"Kad smo čuli da je predložena ova mjera za kupnju prve nekretnine mladim obiteljima, većina je bila skeptična uz konstatacije da od toga neće biti ništa. Baš zato mi je iznimno drago što imam priliku vlastitim primjerom posvjedočiti da je ta mjera istinski zaživjela i da se po broju predanih zahtjeva već sada pokazala iznimno uspješna", rekla je 32-godišnja Maja Štraub.

"Pogotovo je to važno u sadašnje vrijeme kada sve veći broj mladih odlazi sa sela u gradove ili u druge države, kada nam je broj umrlih već godinama veći nego broj rođenih i kada nam je svaka kuna dobrodošla. Ova je financijska pomoć mladima iznimno dragocjena kako bi se mogli osamostaliti i, naravno, pridonijeti oporavku demografske slike u svom okruženju", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je uz pomoć 30.000 kuna nepovratnih sredstava kupila stariju kuću u Lacićima za 45.000 kuna gdje će živjeti sa suprugom i dvoje djece. Kuću je potrebno obnoviti, promijeniti krovište, stolariju, podove i drugo.

Značajna pomoć

33-godišnji Željko Plužarić iz Magadenovca živi sa suprugom i troje djece, a budući da je jedini zaposleni u svojoj obitelji sredstva Općine značajno će im pomoći s adaptacijom stambenog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čisto sumnjam da bismo se samo s jednim primanjem usudili upustiti u radove adaptacije koje planiramo, a koji su nam prostorno zbog troje djece itekako potrebni", rekao je Plužarić za Glas Slavonije.

34-godišnji Jurica Pleša uz novčanu pomoć provest će energetsku obnovu na svojoj kući, obnovu krovišta i fasade te centralnog grijanja, a 25-godišnji Josip Marić, koji je tek nedavno ušao u brak, zajedno sa suprugom kupio je obiteljsku kuće u središtu Šljivoševaca za oko 9.000 eura, pri čemu mu je Općina darovala gotovo polovicu novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za još osam ugovora predviđeno 150.000 kuna

To je samo početak, jer nakon ovog prvog kruga u kojem je Općina isplatila ukupno 105.000 kuna, najvjerojatnije će bit potpisano još osam ugovora te će tako ukupno izdvojiti 255.000 kuna, 55.000 kuna više nego što je planirano. Od novih osam ugovora, vrijednih 150.000 kuna, dva ugovora će biti za kupnju nove nekretnine, a šest ugovora za adaptaciju kuća mladih obitelji. Pritom, obitelji su se obvezale živjeti u njima najmanje 10 godina.

Planiraju povećati porodiljne naknade

Općina Magadenovac planira do sljedeće godine povećati i trenutne porodiljne naknade. Tako bi se za prvo dijete trebala povećati naknada sa sadašnjih 2000 kuna na 3000 kuna, 5000 bi trebale dobiti obitelji za drugo dijete, a još veće naknade za svako sljedeće dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom mjerom nadaju se utjecati na porast broja novorođene djece u općini. U prosjeku godišnje se rodi oko 20 beba, no ove ih je godine bilo samo 12, piše Glas Slavonije.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo