UZBURKANE STRASTI / Majmunica izazvala burnu polemiku: ‘Drže je da zabavlja kupce! Ona je sretna i vesela!'

Image
Foto: Facebook

Tamarinka Ruža živi u kavezu u jednoj zagrebačkoj trgovini za kućne ljubimce, a ovih je dana na Facebooku pokrenuta žestoka polemika je li to okruženje primjereno za njezin zdrav život

24.4.2017.
12:10
Facebook
VOYO logo

Korisnica Nena Lumena objavila je jučer fotografiju tamarinke Ruže koja živi u kavezu u trgovini Pet centar te je prozvala tu prodavaonicu zbog držanja te životinje pozvavši ih da je daju zoološkom vrtu gdje neće biti usamljena. Njezin post izazvao je žustru polemiku na Facebooku, a prenosimo ga u cijelosti: 

"Ovo je uslikano danas u vašoj trgovini u Heinzlovoj. Ovaj zlatnoruki tamarin, ili tamarinka budući da se zove Ruža, pati zatvorena i sama. Ne razumijem zašto imate tamo to stvorenje i zar nije zabrana držanja egzotičnih životinja. Ovo nije kućni ljubimac. Ne razumijem što bi boravak ove životinjice, kojoj je tamo bez sumnje grozno i neprirodno, trebao značiti? Da zabavlja kupce? Kako? Time što jedan pogled na nju je dovoljan da vam slomi srce. Barem svakom onom tko voli i drži do životinja i njihove dobrobiti. Molim vas uklonite to stvorenje, dajte ga barem u zoološki vrt gdje će biti među svojom vrstom i ne izlažite životinje kojima nije mjesto u kavezu i izvan tropskih šuma Brazila koje su njezin prirodni dom. Imajte srca i pokažite da imate i savjesti", napisala je Nena Lumena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od korisnica također je napisala: "Već sam pitala u pet centru zašto je to tako pa su mi odgovorili da je prestara da joj se dovede društvo. I da je van radnog vremena puštaju van. Ja se svaki put kad dođem malo podružim s njom, hoće se maziti, ali tuga me uhvati kad odlazim. Navodno su vec bile akcije tog tipa ali je to vlasnika samo utvrdilo u tjeranju inata...", napisala je.

No, na Facebooku se oglasio i jedna diplomirani inženjer agronomije koji se ne slaže s takvim stavom te je objasnio: "Ruža je izrazito sretna i vesela majmunica koja dobija odgovarajuću prehranu i njegu shodno potrebama svoje vrste. Bila je ideja da se pokuša asimilirati u majmunsku zajednicu i zoološkog vrta ali to je nemoguće. Naime, stručnjaci smatraju da 100 posto je vjerojatnost da ju čopor ne bi prihvatio, a to znači da bi bila maltretirana i ubijena od drugih jedinki. Nadalje, da promjeni svoje prebivalište, opet 100 posto vjerojatnost je da bi prestala uzimati hranu, pitanje je imuniteta i onda daljnih problema koji bi se javili. Vrlo emotivno vezana uz svog njegovatelja i ekipu koja je oko nje i svako odvajanje je više nego riskantno. Ruža je doživjela starost u super kondicijskom stanju, nikada nije bila boležljiva. Da li je to znak nebrige? Cijelo njeno vrijeme boravka je praćeno od strane zoologa. Ona nije izložbeni eksponat, i medijski pritisak kojim se pokušava prikazati zlostavljanje je samo reakcija na pojedince koji svoje radikalne mjere i postupke nisu uspjeli ugurati ne argumentirano u zakon, a sa Ružom nemaju nikakve veze. Iznošenje neistina i poluistina je smiješno sa strane svakog tko stvarno želi ući ozbiljnije u problematiku držanja životinja u cijelosti...".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo