policija O smrti 6-godišnje migrantkinje / 'Majka se nakon smrti svoje 6-godišnje djevojčice koju je udario vlak - dragovoljno pristala vratiti u Srbiju'

'Naglašavamo kako postupanje hrvatske granične policije nije na nikakav način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djeteta', stoji u priopćenju

23.11.2017.
15:11
VOYO logo

I jučer i danas smo pisali o pogiblji nesretne šestogodišnje migrantkinje u koju je u blizini granice s Hrvatskom, na području šidske općine, udario teretni vlak.

Podsjetimo, djevojčica se uz željezničku prugu kretala u većoj grupi migranata prema granici s Hrvatskom, kada je na nju naletio vlak, koji je na licu mjesta usmrtio nesretnu djevojčicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se tragedija dogodila na području za koje je zadužena PU Srijemske Mitrovice, humanitarna udruga 'Are You Syrious?' pitala se se je li postupanje hrvatske policije rezultiralo pogibijom malene djevojčice na granici sa Srbijom.

MUP: 'Postupanje hrvatske granične policije nije na nikakav način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djeteta'

MUP se oglasio o ovoj tragediji, a njihovo priopćenje vam prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, točna je informacija kako je 21. studenog 2017. godine oko 20 sati  na području Republike Srbije, blizu granice s Republikom Hrvatskom (oko 250 metara u dubini teritorija Republike Srbije) došlo do naleta teretnog vlaka na dijete koje je smrtno stradalo. 

Poznato nam je da se vlak kretao na relaciji Tovarnik - Šid, dok nam detalji događaja nisu poznati s obzirom da se događaj dogodio u Srbiji te su očevid nesreće provodili odvjetništvo i policija Republike Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE PROČITAJTE:

Želimo naglasiti kako Republika Hrvatska provodi zaštitu državne granice sukladno Zakonu o nadzoru državne granice (NN 83/13, NN 27/16), te sukladno članku 13. Zakonika Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama) koji definira da se zaštita državne granice provodi na način koji sprečava i odvraća osobe od izbjegavanja kontrola na graničnim prijelazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedenoga dana policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske termovizijskom kamerom uočili su grupu osoba, koje su stajale uz južni kolosijek pruge na udaljenosti oko 300 metara od granične crte u dubinu Republike Srbije. Nekoliko trenutaka nakon uočavanja grupe, policijski službenici čuli su neprekidni zvuk sirene lokomotive i kočenje kompozicije vlaka s mjesta gdje su osobe uočene.

Nakon kratkog vremena do policijskih  službenika na graničnu crtu dotrčale su nepoznata ženska i nepoznata muška osoba s djetetom u naručju, koje je bilo vidljivo teško ozlijeđeno u predjelu glave s tragovima krvi na licu i otvorenom ranom na zatiljku. Dijete nije davalo znakove života, a policijski službenici odmah su zatražili dolazak Hitne medicinske pomoći. Budući da je otežan pristup osobnim vozilima poljskim putem do mjesta gdje se policijska ophodnja nalazila, policijski službenici prevezli su dijete i ženu u terenskom vozilu na parkiralište željezničkog kolodvora Tovarnik kako bi u što kraćem vremenu dočekali ekipu Hitne medicinske pomoći zbog ukazivanja liječničke pomoći dok je muška osoba zadržana na graničnoj crti s još pet osoba iz grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na željeznički kolodvor pristigla je  ekipa Hitne medicinske pomoći koja je  u 21,10 sati konstatirala smrt djeteta. Na osnovu osobnog iskaza žene/majke djeteta koja se izjasnila kao državljanka Afganistana došli smo do saznanja da je preminulo dijete njezina kći rođena 2009. godine.

Policijski službenici upoznali su majku djevojčice o daljnjem tijeku događaja te je ona dragovoljno pristala vratiti se, zajedno sa ostatkom  grupe, u Republiku Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutarnjih poslova izražava žaljenje zbog smrtnog stradavanja djevojčice. Naglašavamo kako postupanje hrvatske granične policije nije na nikakav način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djeteta".

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo