UMIJEŠALA SE I DRŽAVA / Majka odbija kemoterapiju za dijete: 'Dokazano je da se radi o otrovu koji ne ubija rak, nego ga širi'

Image
Foto: Guliver/Thinkstock

Pokrenuta je široka akcija za pomoć djevojčici u koju su se uključili brojni poznati

1.10.2018.
11:37
Guliver/Thinkstock
VOYO logo

Osteosarkom, vrsta raka kostiju koja najčešće pogađa djecu i mlade u razdoblju kada kosti intenzivno rastu, dijagnoza je s kojom su se ovog ljeta suočili desetogodišnja djevojčica iz Zagreba i njezina obitelj.

Dijete je iz Dalmacije, u kojoj je ljetovalo, hitno prebačeno u zagrebačku bolnicu, a obitelj je odmah počela razmatrati mogućnosti liječenja u inozemstvu, otvorena je posebna Facebook stranica, pokrenuta je široka akcija za pomoć djevojčici, kojoj se priključio čitav niz poznatih nogometaša, rukometaša, glumaca i pjevača, prikupljene su stotine tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka ne dopušta da dijete prima kemoterapiju

No liječnici sada već više od mjesec dana vode bitku s majkom koja ne dopušta liječenje kemoterapijom jer smatra da taj oblik terapije nije lijek već otrov. Također, majka tvrdi kako postoje i drugi načini liječenja poput 'vitamina koji koštaju 100 eura, a pomažu organizmu da sam ubija stanice raka'.

Zbog odbijanja kemoterapije liječnici su se obratili za pomoć socijalnoj službi, nadležnim ministarstvima i pravobraniteljici za djecu, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca pod zaštitom države

Ističu kako se primjenjuju jednaki lijekovi i protokol kao i u svim europskim zemljama, što podrazumijeva i kemoterapiju. Kada su u pitanju djeca, ona su pod posebnom zaštitom države koja mora preuzeti ulogu skrbnika ako roditelj ne štiti najbolje interes djeteta kao što je u ovom slučaju, pa je majci privremeno oduzeta roditeljska skrb vezano za liječenje, objašnjavaju liječnici.

"Djevojčica treba dobiti šest ciklusa kemoterapije prije operativnog zahvata u kojem će dobiti protezu. U ovom trenutku prošla je četiri ciklusa i zato moramo kontrolirati preko magnetske rezonance djelovanje liječenja zbog čega opet imamo problema s majkom", istaknuli su liječnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majci organizirali psihološku pomoć, ali nije došla

Liječnici su istaknuli da svi roditelji reagiraju burno kad čuju dijagnozu, no da s vremenom prihvate medicinsko mišljenje. Obzirom da majka djevojčice nije to prihvatila, organizirali su i psihološku pomoć kako bi se lakše nosila sa situacijom, ali se ona na tom sastanku nije ni pojavila. 

Oduzeta skrb nad djetetom

Majci je privremeno oduzeta skrb nad djetetom koji se tiče liječenja. Za taj segment je djevojčici dodijeljen skrbnik koji je umjesto majke potpisao dozvole za liječenja. Majka zbog toga najavljuje tužbu protiv bolnice i, kako najavljuje, već je angažirala odvjetnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja je djevojčica prije dva mjeseca normalno ušetala u bolnicu, s kosom do struka. Danas leži u krevetu, u pelenama, polomljene noge, bez obrva, trepavica i kose, sva se trese. Ogorčena sam. Ja ne želim opstruirati liječenje, dapače. Ali ne želim kemoterapije. Dokazano je da se radi o otrovu koji ne ubija rak, nego ga još dodatno širi", objašnjava majka za Jutarnji list.

I dalje tvrdi kako želi odvesti kćer na liječenje u Tursku, što je i bila opcija od samog početka, ali zbog velikih troškova prvo je posjetila jednu kliniku u Münchenu u Njemačkoj u kojoj bi se obavila operacija bedrene kosti i postavila proteza. Isto to namjeravaju napraviti i u Klaićevoj, navode liječnici. Samo, kako majka ističe, u Njemačkoj i Turskoj operacija bi se obavila bez kemoterapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog odbijanja liječenja djeteta moguće oduzimanje roditeljske skrbi

Vezano uz slučaj majke koja odbija liječenje svoje teško oboljele kćeri u Klaićevoj bolnici, iz Ureda pravobraniteljice za djecu tumače da u takvim slučajevima roditeljima prijeti oduzimanje skrbi, a djetetu se dodjeljuje posebni skrbnik, no ministar zdravstva Milan Kujundžić poručuje da s tom mjerom ne treba žuriti te smatra da će se "sve riješiti u razgovoru s roditeljima".

U svim takvim situacijama podržavamo brzu reakciju zdravstvene ustanove, što jest u interesu djeteta, ističu u Uredu pravobraniteljice nakon što je Jutarnji list u ponedjeljak objavio da se liječnici Klaićeve bolnice žale kako već više od mjesec dana vode bitku s majkom desetogodišnje djevojčice koja ne dozvoljava da njezino dijete, koje boluje od osteosarkoma, primi kemoterapiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstvena ustanova, tj. bolnica dužna je u takvom slučaju bez odgode obavijestiti nadležni centar za socijalnu skrb o tome da roditelj odbija liječenja djeteta, odgovaraju Iz Ureda pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević.

Napominju i da su se u svome radu više puta susreli sa slučajevima u kojima su roditelji odbili dati suglasnost za indicirano liječenje djeteta, čime su ugrozili djetetovu dobrobit i postojala je opasnost da se izgubi dragocjeno vrijeme u borbi protiv teške bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučajevima u kojima roditelj odbija liječenje djeteta, za koje je liječnik utvrdio da je djetetu neophodno, potrebno je žurno djelovati kako bi se zaštitila dobrobit djeteta. U tim se slučajevima, u skladu s Obiteljskim zakonom, djetetu imenuje posebni skrbnik koji će zastupati interese djeteta u procesu njegova liječenja, a protiv roditelja se može podnijeti kaznena prijava zbog zanemarivanja zdravstvenih prava djeteta. Ovisno o procjeni situacije, prema roditeljima se mogu pokrenuti i postupci iz domene obiteljsko-pravne zaštite, primjerice, upućivanje roditelja na savjetovanje, nadzor nad izvršavanjem roditeljske skrbi ili teže mjere koje uključuju ograničavanje ili oduzimanje roditeljske skrbi.

Iz Ureda podsjećaju da i Zakon o zaštiti prava pacijenata omogućuje liječenje djeteta bez roditeljskoga pristanka, kad je potrebna neodgodiva medicinska intervencija čije bi nepoduzimanje ugrozilo život i zdravlje djeteta ili bi izazvalo trajna oštećenja njegova zdravlja. Odluku o tome može donijeti sama zdravstvena ustanova, poručuju u Uredu pravobraniteljice za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo