za sve krivi sustav / Majci kojoj je oduzeto osmero djece u posljednih 14 godina sud odlučio vratiti troje: ali to nije moguće iz potpuno bizarnog razloga

Image
Foto: RTL

Djeca bi joj do završetka novog sudskog postupka trebala biti vraćena, no ljetno je vrijeme, sudovi ne rade i pitanje kada će ovršni postupak biti ukinut

16.8.2017.
9:42
RTL
VOYO logo

Prvih petero oduzeto joj je 2004. godine zbog pravomoćne osude za zlostavljanje i zanemarivanje, a troje preostale u dobi od deset, sedam i pet godina, ovrhom krajem siječnja ove godine zbog optužbi za zanemarivanje. Majka se na to rješenje žalila Ustavnom sudu RH i sud je ukinuo odluke nižih sudova u Zadru i Gospiću, utvrdivši da su 43-godišnjakinji djeca oduzeta bez dokaznog postupka, samo na temelju procjene rješenja Centra za socijalnu skrb u Gospiću. Djeca bi joj do završetka novog sudskog postupka trebala biti vraćena, no ljetno je vrijeme, sudovi ne rade i pitanje kada će ovršni postupak biti ukinut, piše Slobodna Dalmacija.

"Problem je što su mi djeca oduzeta ovrhom i sada treba čekati poništenje ovrhe na Općinskom sudu u Gospiću, a sud zapravo u ovo ljetno vrijeme ne radi. Tražili smo poništenje, no još nismo dobili nikakav odgovor, iako je riječ o hitnom postupku. Kada će donijeti odluku valjda samo oni znaju. Djeca su presretna, ali im ne mogu objasniti zašto već nisu došla kući", kaže 43-godišnjakinja, koja za sve krivi sustav, te bivšeg supruga s kojim ima osmero djece i koji, kako kaže, šalje anonimne prijave da bi došao do zajedničkog stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina priča počinje još 2004. godine kada joj je oduzeto prvih petero djece, iz braka s istim čovjekom. U međuvremenu su se rastavili, a ona je nastavila živjeti sa svoje troje djece.

"Ne znam zašto su mi prvi put uzeli djecu. Prema svim rješenjima sve je bilo u redu, kao i sada", kaže, no to jutro, 31. siječnja, u stan joj je banuo kordon policije. Optužili su je, kaže, da djecu nije redovito vodila na liječničke preglede, da im nije kuhala te da nisu redovno pohađali nastavu, no na sudovima uopće nije proveden dokazni postupak, niti je saslušan itko tko bi o njoj mogao nešto relevantno reći. U dokaznom postupku saslušane su samo ona i njezina prijateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rješenju koje potpisuje Ingrid Antičević Marinović utvrđeno je, naime, da postupak na nižim sudovima nije bio vođen na način da je 43-godišnjakinji osigurao pravično suđenje, te da njihovo obrazloženje ne sadrži razloge zbog kojih su joj sudovi oduzeli pravo na stanovanje s djecom.

"Njezin slučaj nije takav da bi joj se trebala oduzeti djeca. Ona s njima živi jednostavno, malo preskromno za naše uvjete i nema neke velike edukativne sposobnosti, ali je ipak njihova majka", kaže odvjetnica 43-godišnjakinje Ljiljana Penavić, koja je besplatno zastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi da je 43-godišnjakinja nakon toliko mnogo godina osjetila kaznu svojih propusta, promijenila se i sazrela, te razvela od bivšeg supruga koji je očito djelovao destruktivno na nju i njezinu obitelji. Potpuno se sama i bez pomoći oca djece, bez pomoći okoline i državnih institucija a unatoč svom neobrazovanju i siromaštvu, skrbjela o troje djece.

"Ona im ni na koji način nije ugrozila razvoj, zdravlje i život niti ih je na bilo koji način zanemarila. U postupku je pak utvrđeno samo da su joj prljavi posuđe i pod, a kojoj je majci s troje djece stan čist kao apoteka" rekla je odvjetnica Penavić, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo