nema registra, cjenika... / Maja Đerek o gradskoj imovini u Splitu: 'Stanje je gore nego što se mislilo, šteta je višemilijunska!'

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Dio imovine nije bio registriran, pa Grad za nju nije naplaćivao korištenje

26.10.2022.
17:33
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Maja Đerek, zviždačica iz Državnih nekretnina, danas je u Splitu predstavila polugodišnji izvještaj o gradskoj imovini. Za taj ju je zadatak prije šest mjeseci angažirala aktualna gradska uprava, a Đerek je danas objavila da je stanje mnogo gore nego što se mislilo.

"Nakon dosadašnjeg uvida u stanje i dosadašnjeg upravljanja, još uvijek nisam uspjela doći do kraja, jer je nered veći nego sam mislila. Nitko od nas ne bi upravljao tako imovinom jer bi vjerojatno bankrotirao. Nažalost, Grad dosad nikada nije imao registar, a ni jasne kriterije koji bi omogućili ravnopravan tretman korisnika", rekla je Đerek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala se da su kroz tri kategorije imovine - stanova, poslovnih prostora i zemljišta - u svakoj pronađene stavke koje se do sada uopće nisu vodile u Gradu Splitu zbog čega se korištenje te imovine nije naplaćivalo.

'Vjerojatno nikad nije postojao registar ni cjenik'

"U šest mjeseci pribavila sam 5225 zemljišno-knjižnih izvadaka, sačinila sam preliminarnu analizu iz koje je vidljivo da se do sada nije vodio cjeloviti registar. U zatečeno stanje spada i IT sustav koji je napravljen za registar nekretnina, međutim, od konca 2019., kada je trebao profunkcionirati, u njemu nije napravljena nijedna promjena, niti se u njemu radilo unatoč povećoj cifri za koju je sustav nabavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom registru su bila zavedena 474 stana, 954 poslovna prostora, 1084 jedinice javnih površina i samo 24 ugovora o korištenju stana. Ne postoje drugi oblici nekretnina unatoč zakonskoj obavezi", rekla je.

Image
U SABORU PRED MEDIJIMA /

Zviždačica Maja Đerek iz Državnih nekretnina otkrila da je ministar Banožić sam sebi birao stan

Image
U SABORU PRED MEDIJIMA /

Zviždačica Maja Đerek iz Državnih nekretnina otkrila da je ministar Banožić sam sebi birao stan

Đerek je rekla da Grad Split najvjerojatnije nikada nije niti jedno zemljište vodio u registru te da uopće nije postojao cjenik za korištenje zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljedica je naravno da se nikada nije naplaćivalo korištenje zemljišta i da su nastale milijunske štete. Po zakonu možete naplatiti samo zadnjih pet godina korištenja zemljišta, sve ostalo je bačeno u vodu", rekla je.

Točna se šteta, kaže, ne može niti utvrditi zbog nepostojanja cjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanje s naplatom potraživanja za poslovne prostore je bilo alarmantno. Potraživanje za poslovne prostore koji su se vodili u registru je bilo 53.951.965,53 kune. Većina vjerojatno nikada neće biti naplaćena. Mnogi korisnici su otišli u stečaj i likvidaciju. Ako uzmemo samo razdoblje od 2017. do 2021. šteta koja je nastala iznosi 5.632.479,87 kuna", izvijestila je Đerek.

"Moja je preporuka bila da se što prije pokuša naplatiti ono što se može naplatiti, pokreću se postupci ovrhe. Trebaju se pokrenuti i otkazi, da Grad Split stupi u posjed tih poslovnih prostora i da ih da na legalni natječaj poduzetnicima koji će uredno plaćati", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo