IZBORI ZA PREDSJEDNIKA RH 2019. / Macan: 'Kampanja može promijeniti sve, a predsjednica se mora kloniti ispada koji su je koštali glave'

Činilo da je sve riješeno, ali sad kandidati moraju pričati s biračima, a dosad su ih ignorirali, poručio je Macan

10.12.2019.
22:35
VOYO logo

U samom finalu 12 dana prije izbora za predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske, troje kandidata – Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro i Zoran Milanović vode gotovo mrtvu trku, pokazalo je ekskluzivno istraživanje RTL-a u suradnji s Promocijom plus.

Da je napeto i da bi moglo biti svega, istaknuo je politički analitičar i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, koji je gostujući u RTL Direktu naglasio: ''Sad imamo kampanju i svi se moraju potući za svaki glas''.

''Dosad se činilo da je sve riješeno, ali sad moraju pričati s biračima, a dosad su ih uglavnom ignorirali, no sada im se moraju obratiti nekim novim boljim porukama i reći im zašto trebaju izabrati baš nju ili njega'', kazao je, između ostalog, Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo su istraživanja, kampanja može promijeniti sve. Svi su u problemu'', istaknuo je te kazao da postoji mogućnost i da Škoro bude u drugom krugu, odnosno da su svo troje ravnopravni za drugi krug.

Što se tiče Milanovića, ''tuku se kandidati na desnici, a on stagnira, njemu treba što veća podrška na lijevoj strani, svaki mu postotak na ljevici treba'', naglasio je Macan.

Upozorio je i da je istraživanja koja su aktualna u medijima teško uspoređivati jer pokazuje neke sasvim suprotne stvari te je naglasio: ''Može se dogoditi da odluči jedan postotak''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Kad je riječ o Grabar Kitarović, opetovao je: ''Ne smije improvizirati i nema pjevanja, nema kolača, niti takvih ispada jer su je takvi ispadi koštali glave. Ona se mora fokusirati i ako to fokusirano odradi na razini je HDZ-ova rejtinga i najviše će ipak nju HDZ-ovi birači podržati''.

''Moraju se izboriti za poziciju koji je bolji nasljednik Tuđmana jer se smatra da u jezgri HDZ-ovih birača takav ima veću šansu. ... Škoro pokušava stići minus koji ima, a na njoj je da to ne dozvoli. Zato se toliko i tuku oko Tuđmana, tko je veći tuđmanist i veći Hrvat'', kazao je Macan te upozorio da svađa odbija ljude.

Milanović sa strane se sada zato više okreće svojim biračima i pokušava ih pridobiti razgovorom - ''ako on to dobro odradi, ako se ovi potuku na desnici, možda Milanović bude najbolji i onda je pitanje što će se dogoditi. Velika je stvar kako će odraditi kampanju u svojem lijevom dijelu'', smatra Macan i zaključuje: ''Biračima će biti vrlo zanimljivo gledati ovaj dio kampanje''.

Image
Foto: RTL

'Tuđman mi je rekao da sam idiot'

Tijekom 1994. godine Macan je nekoliko mjeseci radio u Uredu predsjednika Tuđmana pa se povodom obljetnice njegove smrti prisjetio kako je izgledala njihova suradnja. ''Pili smo kavu ujutro i komentirali smo stvari. Impresionirao me u par mojih ispada kad je reagirao predsjednički onako kako treba'', kazao je, između ostaloga, Macan, koji je radio i kao tajnik Ministarstva informiranja, a za Tuđmana je rekao i da je bio ''vrlo emotivan''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuđman se bio naljutio na njega pri objavi vijesti o padu Vukovara. Naime, na dan pada Vukovara cijeli je dan bila sjednica Vlade, jedan novinar Reutersa slušao je sve razgovore i shvatio da se nešto dogodilo, a kada su me pitali što je bilo – ja sam potvrdio da je presječen na pola, nisam rekao da je pao, ali dok je sve prošlo kroz medije … '', kazao je Macan i prisjetio se kako je prema riječima Vesne Škare Ožbolt Tuđman bio pitao koji je idiot to pustio.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo