ODBROJAVANJE DO EPK / Luka različitosti uskoro će zasjati u punom sjaju: Rijeka uz Galway dobila i prigodnu poštansku marku

Image
Foto: Hrvatska pošta

Za nekoliko dana Rijeka preuzima titulu Europske prijestolnice kulture koju će nositi tijekom 2020.

23.1.2020.
10:30
Hrvatska pošta
VOYO logo

Rijeka će u subotu, 1. veljače, dvadesetčetverosatnim kulturnim tulumom na više od 30 lokacija u gradu obilježiti početak programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture (EPK), odnosno ulazak u godinu u kojoj će, s više od 600 kulturno-umjetničkih događanja u koja je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja svijeta tijekom cijele 2020., postati jednim od najzanimljivijih gradova Europe.

Već u prvom danu velike godine kulture u Rijeci, osim Opere Industriale kao središnjeg programa otvorenja u Riječkoj luci, Rijeka nudi više od 70 događanja za sve uzraste, ukuse i želje, a u organizaciju programa uključen je velik broj udruga, umjetničkih organizacija, građanki i građana, poduzetnika i poduzetnica te ustanova i institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, inicijativa EPK pokrenuta je 1985. godine na poticaj Meline Mercouri, tadašnje grčke ministrice kulture, kako bi se istaknulo bogatstvo i raznolikost kulture u Europi, u isto vrijeme omogućavajući izabranim gradovima promociju na međunarodnoj razini. Iako nije lišen repova u nekim slučajevima, EPK se smatra jednim od najuspješnijih pothvata u europskoj suvremenoj kulturnoj povijesti. Od 2011. titulu se dodjeljuje svake godine po jednom gradu u dvije države Europske unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Rijeka je prvi grad iz Hrvatske koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture, a ove je godine nosi i irski grad Galway. Kako bi obilježile proglašenje gradova Rijeke i Galwaya europskim prijestolnicama kulture za 2020. godinu, Hrvatska pošta i Irska pošta (An Post) danas zajedno puštaju u optjecaj dvije prigodne poštanske marke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nominalna vrijednost obje prigodne marke je 8,60 kuna, a na njima su prikazi znamenitosti Rijeke i Galwaya. Autori izdanja su Tomislav Tomić, akademski slikar grafičar iz Zaprešića - marka Rijeka, i Steve Simpson, dizajner iz Irske - marka Galwaya. Prigodne marke tiskane su u nakladi od 100 000 primjeraka te su izdane u arčićima od devet maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Image
Foto: Hrvatska pošta

''U pejzažima Hrvatske Rijeka je mjesto života, simbol slobodarskog duha i progresivnih ideja. Grad koji vas očekuje, u otvorenosti svojih stanovnika nosi najsnažnije nasljeđe turbulentne povijesti Europe – u zadnjih stotinu godina Rijeka se razvijala pod čak sedam različitih država. U ovoj luci različitosti, u kojoj se isprepliću Mediteran i srednja Europa, tijekom 2020. održava se bogat kulturni program kojim Rijeka predstavlja svoj identitet i istodobno nudi ogledalo europskoj kulturi. Upoznajmo se, povežimo se, dio smo istoga kontinenta, istog svijeta'', napominju iz EPK Rijeka.

Galway, o kojem smo također pisali, grad je koji se nalazi na zapadnoj obali Irske, smješten na Divljem atlantskom putu, a poznat je po kozmopolitskoj atmosferi, izvanrednoj ljubaznosti svojih stanovnika i statusu kulturnog središta Irske. Uzbudljiv paneuropski program za ovu godinu donijet će događaje na neočekivana mjesta diljem grada i regije, na otocima, u udaljenim selima, u močvarama, poljima, planinama i na plažama. Od hrane, glazbe, plesa, književnosti i vizualnih umjetnosti do poezije, kazališta, sporta i velikog spektakla, oni koji posjete Galway uživat će u zabavnom i jedinstvenom doživljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pod krilaticom 'Luka različitosti' riječki program se veže uz tri glavne teme: vodu, rad i migracije dok Galway svoj program 'Let The Magic In' veže uz četiri keltska festivala, a za glavne teme izabrao je migracije, krajolik i jezik. U Irskoj će svečanost otvorenja trajati od 1. do 8. veljače, o čemu detaljnije piše Novi list, u ceremoniji će sudjelovati gradovi i mjesta diljem zemlje, a otvorenje će biti u znaku drevnih tradicija irskog Keltskog kalendara - bit će to svečanost koja će označiti odlazak zimske tame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo