nove mjere / Lozančić: 'Požarna sezona neće biti kao prošlogodišnja, no to nam i je prilika da testiramo novine'

Iako je ove godine 70 posto požara manje nego prošle, Lozančić tvrdi da ne možemo odahnuti po pitanju sezone požara

27.7.2018.
18:48
VOYO logo


Kako bi se uvjerili da je sve spremno za protupožarnu sezonu, Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama obišli su ministar obrane Damir Krstičević te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje i glavni vatrogasni zapovjednik. 

Predstavljene su brojne mjere i poboljšanja koja su napravljena nakon prošlogodišnje izuzetno zahtjevne sezone požara. U ovom trenutku u zraku su tri drona koja nadgledaju teren, 90 protupožarnih kamera čije snimke stižu u ovaj centar odakle se odlučuje kada i s kojim snagama se kreće u gašenje požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod najavljenih velikih vrućina uvijek postoji bojazan zbog požara. U Operativno vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama popričali smo s Draganom Loznačićem, ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje koji tvrdi kako ove godine postoji nekoliko novina koji mogu pomoći u što boljem reagiranju tijekom požara. 

"Novina je zapovjedništvo jer na ovom mjestu se donsesu sve odluke. Odavde možemo pratiti požare, dati potporu županijskim vatrogasnim zaposlenicima, angažirati zarkoplove, imamo dronove koji su novina i dodatna vrijednost u motrenju požara. Glavni faktor je uočiti požar i što bolje reagirati", kazao je Lozančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava kako se sve odluke donose u Divuljama te da su u kontaktu sa zapovjednicima na terenu. Bespilotne letjelice velika su novina, a Lozančić objašnjava kako one mogu pomoći u prevenciji požara i hvatanju piromana. 

Iako je ove godine 70 posto požara manje nego prošle, Lozančić tvrdi da ne možemo odahnuti po pitanju sezone požara. "Tek smo na polovici požarne sezone. Činjenica je da sezona neće biti kao prošlogodišnja i to nam i je prilika da testiramo nove sposobnosti koje smo razbvili. Moramo biti oprezni i bit ćemo spremni za ostatak polovice sezone i reagirati na vrijeme", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako je i nekoliko dana Split u crvenoj zoni te da se sve pažljivo prati. "To je jedan faktor, da na vrijeme vidimo koje su zone više, a koje manje ugrožene. Možemo dislocirati snage i biti spremni da reagiramo na jednoj lokaciji, a ne na drugoj", kazao je Lozančić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo