RAT OBJAVAMA / Lovrinčević objavio mail u kojem se spominje Vujnovićev PPD. Stigao njihov odgovor: 'Zlonamjerne teze'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Navode da se radi o slučaju u kojem je mađarski regulator PPD kaznio s 1,35 milijuna eura zbog manipuliranja tržišta što oni odbacuju te su uložili žalbu

14.12.2023.
16:41
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je sad već bivši savjetnik u Ministarstvu gospodarstva Jurica Lovrinčević danas objavio status u kojem je kopirao mail koji je navodno on dobio, kao i stručnjak za energetiku Davor Štern, i u kojem mađarski energetičar spominje Prvo plinarsko društvo (PPD) Pave Vujnovca, reagirao je i sam Vujnovac i to "povodom medijskih napisa koji se bave kaznom koju je mađarski regulator MEKH izrekao PPD-u u lipnju 2023.".

"7. listopada 2023. mađarski regulator MEKH na svojim stranicama objavljuje odluku o kazni koju izriče PPD-u o čemu se izvještavali i hrvatski te mađarski mediji", stoji u priopćenju PPD-a i pritom su dostavili nekoliko poveznica na hrvatske i mađarske medije koji su izvijestili da je MEKH objavio odluku po kojoj PPPD mora platiti kaznu od 500 milijuna forinti, odnosno 1,35 milijuna eura, a razlog je manipulacija na tržištu energenata, odnosno ponašanje PPD-a na aukciji plinovodnih kapaciteta iz Austrije koja je bila održana od 17. do 26. siječnja 2022., nekoliko tjedana uoči ruske agresije na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MEKH na teret Vujnovčevoj kompaniji stavlja podizanje cijene transporta plina iz Austrije u Mađarsku i popunjenost tih kapaciteta od samo 50 posto, iako je interes zakupaca na početku aukcije bio gotovo 2 i pol puta veći od maksimuma.

Image
EX SAVJETNIK EX MINISTRA /

Lovrinčević objavio mail u kojem su 'Jurica i Davor' obaviješteni da će PPD dobiti kaznu: 'Zrno istine u hrpi laži'

Image
EX SAVJETNIK EX MINISTRA /

Lovrinčević objavio mail u kojem su 'Jurica i Davor' obaviješteni da će PPD dobiti kaznu: 'Zrno istine u hrpi laži'

"U medijima smo vidjeli da je danas objavljeni mail koji je upućen g. Lovrinčeviću i g. Šternu od strane g. Jozsefa Balogha poslan 5. listopada2023. Dakle, dva dana prije objave odluke mađarskoga regulatora. Od objave kazne mađarskog regulatora u lipnju ove godine i prvog očitovanja o kazni, PPD tvrdi da nema govora o manipuliranju tržištem već o odabiru najjeftinijeg transportnog pravca između dviju zemalja Europske unije", stoji u priopćenju PPD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode potom da se PPD žalio na odluku regulatora. "Ali i dosad nezabilježenu visinu kazne. Danas objavljeni mail postat će dijelom pravnog spisa u žalbi PPD-a, pogotovo jer se čini kako su naši konkurenti u Mađarskoj s kaznom koja nam se izriče bili upoznati prije njezine objave. Vezano na odluku MEKH-a u javni su se prostor plasirale zlonamjerne teze koje su povezivale PPD s ruskim interesima u Mađarskoj, što je apsurdno budući da PPD ne preuzima Gazpromov plin od 11. mjeseca 2022. godine dok je ruski plin i dalje prisutan na mađarskom tržištu. PPD gotovo 80 posto prihoda ostvaruje u inozemstvu, među ostalim i u Mađarskoj koja nam ostaje važno tržište u kojem imamo vjerne kupce te želju za daljnjiim rastom poslovanja", navode iz PPD-a u svojoj najnovijoj reakciji.

POGLEDAJTE VIDEO Direktov hit dana, možda i godine: Danas jedan od najbogatijih Hrvata, prije 18 godina sumohrvač u Knjazovoj emisiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo