LOŠE PROGNOZE: / 'Nezadovoljstvo će eskalirati, Orešković ne poznaje sukobe'

Image
Foto: pixsell, Željko Lukunić

Sutra će u Saboru biti predstavljena nova vlada i njezin program. Još je u tijeku posljednje usuglašavanje. I prije nego li je počela s radom, mnogi su sumnjičavi da će opstati.

21.1.2016.
7:29
pixsell, Željko Lukunić
VOYO logo

U emisiji HRT-a Otvoreno gostovali su Gojko Drljača (novinar Jutarnjeg lista), Ivan Hrstić (komentator Večernjeg lista), Ivica Grčar (kolumnist portala Autograf.hr) te Sandra Bartolović (novinarka portala Forum.tm).

"Mi ovdje gledamo u šalicu kave, jer se za sat ili do jutra to može promijeniti", komentirala je intenzitet pregovora i brzih promjena kandidata za ministra Sandra Bartolović i podsjetila kako je navodno i sam Tihomir Orešković imao svojevremeno tri sata da se odluči želi li biti premijer. Smatra kako će kroz neko vrijeme eskalirati nezadovoljstvo s jedne ili druge strane, zbog onih koji su zbog nečijeg veta možda izvisili u podjeli. Istaknula je i problem svjetonazorskih pitanja o kojima će se Orešković morati očitovati. "Pitanje je kako će plivati u tome... Dugo nije živio tu, ne poznaje sukobe, a mi smo vrlo podijeljeno društvo", rekla je Bartolović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SASTAVLJENA VLADA: /

Lista kandidata za Oreškovićeve ministre

Image
SASTAVLJENA VLADA: /

Lista kandidata za Oreškovićeve ministre

"Svejedno tko je ministar financija jer je Hrvatska u bankrotu"

Ivica Grčar komentirao je reference Zdravka Marića kao dobre za Hrvatsku. No, podsjetio je kako je Hrvatska zapravo u bankrotu – jer više ne može ispunjavati svoje financijske obveze. "Onaj tko je vjerovnik, tada diktira stvari, a onda je svejedno tko je ministar financija. Bez obzira na reference, on mora izvršiti naloge koji dolaze od drugdje", rekao je Grčar. Upozorio je i kako smatra Oreškovića "eksponenta zdravstvene industrije" te se osobno pribojava privatizacije zdravstvenog sustava koja se dosad samo stidljivo najavljivala.

Vlada morati pokazati da može presjeći neke stvari

"Naravno da se u ovom razdoblju mora paziti što govore svjetski vjerovnici, jer će cijena zaduživanja uskoro vjerojatno porasti", istaknuo je Ivan Hrstić. Smatra kako će ova Vlada morati pokazati da može presjeći neke stvari, više nego su to napravile prethodne vlade. "Politička struktura će negativno reagirati, ali to neće zvati 'bolnim rezovima', neće riskirati nezadovoljstvo u naciji", rekao je u emisiji Otvoreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike