raste potražnja / Loša vijest za potrošače je da će ove zime poskupjeti i voće, ali dobra je vijest za proizvođače da će zbog nestašice voća u Europi prodavati - skuplje

Prve berbe već su prodane - prva klasa za Sloveniju iz Erduta - plaćena je tri kune za kilogram

16.9.2017.
18:10
VOYO logo

Loša vijest za potrošače je da će ove zime poskupjeti i voće, poput jabuka i mandarina, ali dobra je vijest za proizvođače da će zbog nestašice voća u Europi prodavati - skuplje. Kupci iz inozemstva već kucaju na vrata i nude do 30 posto više za otkup nego lani. 

Na pet hektara nasada Dražen će proizvesti dvjesto tona jabuka. I dobro će zaraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena je bolja nego prošle godine. Trideset posto je veća. Ja bih mogao reći da je to realna cijena. Za proizvodnju. Što se tiče samog prinosa, nešto je manji bio – bio je mraz", kaže Dražen Tonkovac, proizvođač jabuka iz Čepina.

No kako je teško u tvornici pod vedrim nebom, elementarne nepogode diljem Europe desetkovale su prinose jabuka. I kako bi se u narodu reklo – dok jednom ne smrkne, drugom  ne svane. Pa sad domaći proizvođači trljaju ruke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo ove godine situaciju da nam dolaze strani kupci iz Italije, Njemačke iz Austrije. Dakle, ono što je prije nekoliko godina bilo ni na kraj pameti da će se desiti da jabuka putuje tisuću kilometara, evo sad se to zapravo dešava", objašnjava Domagoj Škobić, proizvođač jabuka iz Aljmaša.

Hrvatska će proizvesti 70 tisuća tona. Prve berbe već su prodane - prva klasa za Sloveniju iz Erduta - plaćena je tri kune za kilogram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za drugu klasu takve jabuke ove koje ćemo sada brati možemo dobiti od dvije do dvije i pol kune, zavisno o sortimentu. A što je najzanimljivije velika količina se traži industrijske jabuke, i bez problema postižemo cijenu od jedne kune", priča Stjepan Zorić, proizvođač jabuka iz Erduta. Građanima su zasad cijene jabuka prihvatljive.

"Preko cijele zime, uproljeće i u ljeto, pa evo i sad dolazi jesen. Cijena je pet kuna, ako mislimo da treba sve druge one poljoprivredne radove uraditi onda nije cijena visoka je adekvatna onome što se pokazuje na tržištu", "Meni odgovara, cijene su stvarno povoljne jabuka", "Bilo je i pod dvije, pa i pokunu i pol. Nije to sad cijena prava, bit će i niža" samo su neki od komentara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No treba dobro paziti kad se kupuje, kažu oni koji ih proizvode.

Pred berbu se uvozi stara europska jabuka, pa imamo informaciju da je prošli tjedan ušlo 12 kamiona, šlepera jabuka – to je red veličina nekih, računajte 250 tona, i ponovno će se krenuti akcijati s cijenom stare europske jabuke. Zato je dobro, kraljicu voća kupiti od lokalnog proizvođača u susjedstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo