LOŠ POSAO U DRŽAVNOM GUBITAŠU: / Napravio 17 milijuna kuna minusa pa ga smijenili uz izdašnu otpremninu

Image

Iako je tvrtku doveo do gubitka od 17,1 milijun kuna Davor Čović s funkcije predsjednika Uprave Narodnih novina odlazi uz otpreminu od oko sto tisuća kuna u neto iznosu.

1.10.2016.
20:18
VOYO logo

Prošli tjedan s te funkcije je smijenjen odlukom Nadzornog odbora Narodnih novina. Do smjene je došlo iako je Čović još ljetos imao podršku tehničkog ministra gospodarstva Tomislava Panenića iz Mosta. Doduše radilo se o podršci, kako je za Jutarnji list objasnio sam Panenić, za prošlu poslovnu godinu. "Rezultati za ovu godinu su katastrofalni", rekao je ministar Panenić.

Ubrzo nakon smjene doznalo se da su Panenićev pomoćnik, Boris Hajduković i sada već bivši šef Uprave Narodnih novina Čović kumski povezani. Upravo zbog toga vjerovalo se da je Most podržavao Čovića, no Panenić to nije želio priznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kumska veza

"Oni jesu kumovi, ali to nikoga ne opravdava. S Hajdukovićem sam donio odluku o smjeni Čovića", uvjerava Panenić koji navodno za probleme u Narodnim novinama nije ni znao dok Nadzorni odbor nije smijenio čelnog čovjeka Uprave.

Uslijedio je ipak ministrov potez - razriješio je nadzorni odbor i imenovao četvrto novih ljudi. Prema mišljenju nekih, time je poput HDZ-ova ministra prometa Olega Butkovića u Hrvatskim autocestama, prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom i vlasništvom RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže se dokazi za kaznenu prijavu

Ti zakoni propisuju da u tvrtkama od posebnog državnog interesa Vlada predlaže kandidate za upravna i nadzorna tijela, i to na prijedlog Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima.

Panenić je za Jutarnji list potvrdio da je razriješio Nadzorni odbor Narodnih novina u koji je sada postavio suradnice iz Ministarstva koje su, dodaje, radile na kaznenoj prijavi protiv bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad će analizirati stanje u Narodnim novinama pa ćemo vidjeti ima li elemenata za prijavu", objašnjava svoju odluku Panenić.

Gubici na poslu s HNS-om

Među lošim Čovićevim potezima najčešće se spominje poslovanje s Hrvatskim nogometnim savezom, te kupnja robe od tvrtke iz Hong Konga i jedne domaće kompanije na koju je potrošeno 12 milijuna kuna. Tek manji dio te robe je prodan, dok ostatak uglavnom stoji na skladištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iz Narodnih novina poručuju da su neki Čovićevi projekti generirali gubitke, a predsjednik uprave samostalno je o njima donosio odluke.

Narodne novine su, inače, tvrtka u 100-postotnom državnom vlasništvu koja posluje s dobitkom. Još 2014. godine prijavila je dobit od 11,3 milijuna kuna, dok su prihodi te godine iznosili 413,6 milijuna kuna. Lani su pali na 374 milijuna kuna, a ostvarena je dobit od samo milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo