Lopove i utajivače hvatati kad krenu trošiti ukradeno

'Linić kaže da će propisima koji vrijede i koje očito nemaju namjeru mijenjati, ova Vlada to htjeti.

13.3.2012.
12:07
VOYO logo

"Vlada neće dirati kriminalce – a to jesu ako utaje porez – ni kad ih dobije na tacni, a kamoli da sama, kroz Poreznu upravu, takvo što poduzima", kazao je laburist Nikola Vuljanić na presici koju je održao s Brankom Vukšićem uoči rasprave o prijedlogu promjena Općeg poreznog zakona i Zakona o poreznoj upravi, koje su laburisti poslali Vladi.

Negativno mišljenje Vlade

Vlada je, navode, po lijepom običaju svih parlamentarnih većina u Hrvatskoj, dala negativno mišljenje na njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obrazloženje je, znate, 'pa nama to ne treba'. Mi nudimo zakonodavni alat da se obvezno hvataju svi oni kojima naglo naraste imovina, a da nisu platili porez", kazao je Vukšić dodajući da se reagira kad se osobe bez adekvatnih prihoda krenu "voziti u Lamborghinijima, jahtama" ili krenu kupovati dionice.

I dosad su ih mogli loviti, ali nisu htjeli

"I dosad je, kaže Linić u obrazloženju, Porezna mogla hvatati takve ljude, ali 'eto, nije htjela'. Linić kaže da će propisima koji vrijede i koje očito nemaju namjeru mijenjati, ova Vlada to htjeti. A mi želimo da se državni organi ne nalaze u situaciji da se nešto može, a ne mora", kazao je dodajući da to vodi biranju skupina građana, dijeljenju na poćudnije i nepoćudnije. Slično se dogodilo i s prijedlogom izmjena Zakona o državnoj reviziji, kad su laburisti tražili da DORH provjeri sva negativna mišljenja revizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve će to, tvrde, kontrolirati kontrolom dohotka, nastavlja Vuljanić.

"Kad se dilanje droge, kamatarenje, pljačka, mito i korupcija budu plaćalo preko računa, onda će to biti moguće. Porezna će reagirati kad netko prijavi manje mita nego što je primio", ironičan je laburist dodajući da takvog novca naprosto nema i da je u svijetu krajnje poznato da se "kriminalci ne mogu hvatati kad kradu nego kad troše novce".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu i kako iz Vlade poručuju je OIB profunkcionirao, što je potpuna novost, ali i da će oporezovati svu imovinu. "Mi ne mislimo da treba oporezovati ukradenu imovinu, nego ju treba zamrznuti do kraja postupka i onda ju oduzeti i vratiti hrvatskim građanima", navodi Vuljanić, zaključujući da vlast to ne želi jer im je lakše otimati sirotinji poput obitelji Vukić u Arbanasima koja je izbačena na ulicu, a da joj porezni dug nije ni oprošten, niti smanjen.

Slučaj Todorić - oprašta se onima koji imaju najviše

Upitali smo za komentar opraštanja pola milijarde poreznog duga tvrtkama koje su naknadno postale vlasništvo Ivice Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvar je frapantna, zapravo. Oprašta se porezni dug onima koji imaju najviše. Familija Vukić iz Arbanasa ostaje na cesti i sa poreznim dugom na cesti. To nije ni pravedna vlada ni pošten postupak. Porezni dugovi i opraštanje kamata na dugove, smišljeni su za bogate. Znamo svi za male tvrtke koje su dizale kredite da bi platile porez. Sad plaćaju kamate na te kredite. Veliki nisu plaćali porez i sad je došao propis da mogu platiti svoje porezne dugove bez kamata. Naravno da su to znali i naravno da su čekali taj propis", kazao je Vuljanić.

"Opraštalo se onima koji su bili sponzori moćnih stranaka. Ona lista oproštenih kamata i dugova na ime poreza - treba samo analizirati koje su od tih tvrtki kome dali koliko novca i u kojem periodu", dodao je Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad bi svi morali opravdati imovinu, gdje bi završili mnogi političari i privrednici?

"Među političarima, lokalnim moćnicima, županima, načelnicima, zastupnicima, ministrima sadašnjim i bivšim, ima puno onih koji imaju puno veću imovinu, nego im pripada po dohotku. Kad bi svi morali opravdati imovinu, mnoge osobe u politici i privredi bi morale na sud", zaključio je Vuljanić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo