VIDEO: / 'Ono što je dozvoljeno bogovima, nije volovima'

U Saboru traje rasprava o izmjenama Zakona o proračunu kojim bi, uz ostalo, županijama, gradovima i općinama trebao omogućiti lakše korištenje strukturnih i kohezijskog fonda Europske unije...

28.11.2012.
11:36
VOYO logo

Jedinicama lokalne samouprave dopušta se kratkoročno zaduživanje, ali bez reprograma postojećih kredita, a jedinice lokalne samouprave za zaduživanje za projekte sufinancirane iz EU fondova neće više biti ograničene limitom od 20 posto ostvarenih prihoda u prethodnoj godini.

Projekti lokalnih jedinica koji će se financirati iz EU fondova moraju biti povezani sa strateškim ciljevima i prioritetima, obrazložio je predlagatelj, a laburist Nikola Vuljanić zaključio da je upravo u tome problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gotovo da ne znam grada, općine ili županije koja ima strateški plan u smislu da je zacrtana slika kako bi ta jedinica lokalne samouprave trebala izgledati za 10-ak ili 15 godina", rekao je Vuljanić.

HDSSB-ovac Zoran Vinković usprotivio se navednoj odredbi o kratkoročnom zaduživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je dozvoljeno bogovima, nije volovima. Dakle, država ima pravo se zadužiti, planirati deficit, kratkoročno ili dugoročno se zadužiti, otplaćivati kamate, raditi reprograme dok tamo neki čelnik lokalne samouprave mora pitati uvaženu gospodu iz Vlade ili ministarstva: 'E, majstore je li bi se ja mogao zadužiti jer nemam za osnovne potrebe rada lokalne samouprave", rekao je Vinković.

Vukšić šefici Porezne: 'Suzdržite se od grimasa'

Tijekom rasprave laburist Branko Vukšić prigovorio je šefici Porezne uprave Nadi Čavlović-Smiljanec "neprimjerenu neverbalnu komunikaciju" na izlaganja zastupnika. "To predsjedavajući ne vidi, ali ja vas molim da se suzdržite, jer ovo je Sabor u kojem se zastupnicima odgovara za ono što se čini, a ne da se zastupnici podvrgavaju vašim grimasama", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić na to mu je dogovorio kako u poslovniku još nemaju uvedene grimase kao zabranu, ali da može predložiti izmjene poslovnika u tom smislu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo