LOKALCI BIJESNI, OMILJENA OBITELJSKA PLAŽA POSTAT ĆE BEACH BAR? / 'Ovo nema veze s mozgom'

Image
Foto: Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL
27.9.2018.
19:06
Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Hvarski gradski vijećnik Joško Rosso iz Mosta, u javnom obraćanju tvrdi da je hvarski gradonačelnik Rikardo Novak krajem srpnja u proceduru stavio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za građevinske zahvate u obiteljskoj uvali U Križa, i to bez odobrenja lokalnih zastupnika. Projektom iz 2015. predviđena je investicija od 3,1 do 4,1 milijuna kuna u proširivanje žala te izgradnju "beach bara", piše Slobodna Dalmacija.

Uvalu tradicionalno koriste Hvarani i njihova djeca

"Zna se da je Županijska lučka uprava, unatoč protivljenju dijela građana, svojedobno proširila svoj teritorij i na uvalu Križa iako smo tada pokušali ukazati na činjenicu da je riječ o plaži koju tradicionalno, već stoljećima, koriste upravo Hvarani i njihova djeca te da njeno uključivanje u lučko područje nema veze s mozgom. Sada se, nakon svega ovoga, moramo upitati ako je to već lučko područje zašto onda Riki (gradonačelnik Novak, op.a.) u ime Grada traži lokacijsku dozvolu za žalo kojim ne upravljamo, zašto to nije učinila Lučka uprava kao i za produženje rive", rekao je za Slobodnu Dalmaciju Rosso prema kojemu je gradonačelnik Hvara započeo s postupkom ishođenja građevinske dozvole kako bi županijska ustanova imala argumente da je Grad s tim projektom suglasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kome je namijenjen "beach bar"?

Postavlja se i pitanje kome je namijenjen budući "beach bar". Ako se nije tražila suglasnost Vijeća, kao ni uvrštavanje tog projekta u program izgradnje infrastrukture, to bi značilo da će ga financirati netko drugi – Županijska lučka uprava ili zainteresirani privatni investitor ili više njih, piše Slobodna Dalmacija.

Rosso je rekao da ga nitko ne može uvjeriti kako bi samo radi izgradnje WC-a trebalo odobriti projekt s "beach barom" koji bi mogao promijeniti obiteljsko kupalište u mjesto za partijanje. Nije mu jasno ni zašto bi takav bar bio potreban u blizini restorana "Đorđota vartal"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bismo mi uopće fra Jakiju (gvardijan Joakim Gregov, op.a.) mogli objasniti zašto smo mu U Križa, na 50 metara od crkve, doveli potencijalni 'beach party centar'", pita se se Rosso.

Gradonačelnik tvrdi da je uređenje uvale U Križa dio gradskog plana razvojnih projekata

Gradonačelnik Novak reagirao je na Rossovu kritiku. Tvrdi da je projekt uređenja uvale U Križa dio gradskog plana razvojnih projekata za razdoblje od 2016. do 2020. godine kojeg je kao dodatak Strategiji razvoja grada Hvara usvojilo Vijeće 7. studenoga 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je da su u srpnju svi potrebni dokumenti predani ispostavi županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje radi izdavanja lokacijske dozvole. Prema ugovoru o sufinanciranju uređenja javne plaže U Križa, potpisanom 9. srpnja, Županija je odobrila 45 tisuća kuna koja se moraju utrošiti do kraja ove godine, što je bio razlog više da se pokrene postupak ishođenja lokacijske dozvole i nastavka projekta" rekao je Novak.

Uvala U Križa kategorizirana je kao urbana promenadna plaža i neće biti namijenjena partijanerima

"U Regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama na području naše županije uvala U Križa svrstana je u kategoriju urbane promenadne plaže. Budući da su tim dokumentom propisani minimalni tehnički uvjeti za svaku pojedinu kategoriju kupališta, idejni projekt urbane plaže mora, među ostalim, uključivati tuševe, sanitarne objekte, mjerenje čistoće mora, pristup plaži i moru za osobe s posebnim potrebama, spasioce i opremu za spašavanje, barem jedan ugostiteljski objekt iz kategorije restorana ili barova te barem jedan organiziran zabavno/sportski sadržaj na plaži, što je sve i navedeno u prijavljenom projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjem da na planirani zahvat razmotren elaboratom zaštite okoliša koji je objavljen na internetskim stranicama resornog ministarstva nisu zaprimljene nikakve primjedbe zainteresirane javnosti", rekao je gradonačelnik koji je opovrgao da će "beach bar" biti namijenje partijanerima, budući da je, između ostalog, "prostor za dječju igru predviđen usred terase bara, što potvrđuje namjeru da uvala U Križa i pripadajuća plaža ostanu obiteljsko kupalište, samo u novom i uređenijem obliku".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo