stigle nove vrste / Ljudima je prekipjelo: Je li napokon došao kraj najezdama smrdljivih martina i bubamara?

Image
Foto: Dusko Jaramaz/Patrik Macek/PIXSELL

Razloga za paniku nema jer se radi o normalnoj sezonskoj migraciji i hibernaciji tih kukaca

14.11.2018.
7:55
Dusko Jaramaz/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Kuće, stanovi, garaže idealno su leglo za male napasnike koji bježe od hladnoće. S pojavom jeseni ove godine pojačan je broj smrdljivih martina koji opsjedaju mnoga zagrebačka naselja. Svojim privremenim gazdama itekako su dosadni, a usput i otporni na kemijska sredstva kojima ih se pokuša otjerati. 

No nisu nas samo najezde smrdljivih martina ove godine gnjavile. Naime, pojavila se i nova vrsta žute bubamare. Najezda koja se proteklih dana pojavila diljem zemlje uznemirila je mnoge. Po društvenim su se mrežama počeli raspitivati o mogućim rješenjima problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječani tvrde kako nije riječ o "domaćoj" bubamari, nego o kukcu koji je stigao iz Kine i koji je, kako tvrde, opasan. Međutim razloga za paniku nema jer se radi o normalnoj sezonskoj migraciji i hibernaciji tih kukaca, navode iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. Dodaju kako se radi o prirodnom ponašanju kukaca koji se pripremaju za zimski san.

"To su kukci koji ne podnose hladnoću i s prvim nižim temperaturama traže toplija staništa za prezimljavanje. Naravno, zatvoreni prostori su idealni za to, pogotovo ako su mračni. Još ako u njima ima i hrane, zadržat će se dulje. Ljeti se ti kukci nalaze u prirodi, u travi ili grmlju, gdje se i hrane i stoga su nama uvjetno rečeno nevidljivi", kazao je Marin Kirinčić iz Prirodoslovnog muzeja za 24sata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žuta bubamara uvezena je u Europu jer je korisna kod uništavanja biljnih ušiju na usjevima. Kirinčić nadodaje da mu je jasno da ljudima smeta miris smrdljivog martina, no podsjeća da je to njegova zaštita. Za trag bubamara, pak, ima rješenje i ne radi se o trošenju novca za skuplje komarnike, koji se ugrađuju u stolariju, nego o mrežicama, poručio je Kirinčić za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo