'DA MU JE ODUZETA DOZVOLA MOJ BI SIN DANAS BIO ŽIV': / U zadnje tri godine nijedan pijani vozač u Hrvatskoj nije kažnjen zatvorom!

Image
Foto: Pixsell, Dalibor Urukalović

Broj poginulih u prometu protekle je dvije godine u porastu. U 2014. godini život je izgubilo 308 osoba, a lani 348, dok je prije šest godina sa 426 mrtvih stanje bilo još i gore.

18.4.2016.
23:43
Pixsell, Dalibor Urukalović
VOYO logo

Obijesnom vožnjom smatra se ona s više od 1,5 promila alkohola u krvi, vožnja u zabranjenom smjeru, vožnja brzinom većom od 50 kilometara na sat u naselju te ona koja dovodi u opasnost život ili tijelo ljudi. Kazna za obijensu vožnju je do tri godine zatvora.

Image
POLICIJA NAJAVILA RADIKALNE AKCIJE: /

'Dosta je, broj mrtvih na cestama daleko je veći nego lani'

Image
POLICIJA NAJAVILA RADIKALNE AKCIJE: /

'Dosta je, broj mrtvih na cestama daleko je veći nego lani'

Ubojice za volanom prolaze gotovo nekažnjeno

Može se tek zamisliti kako je obiteljima žrtava obijesnih i pijanih vozača. Najviše ih, kažu, boli to što ubojice za volanom prolaze nekažnjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljenko Smiljanić otac poginulog Siniše koji je 2012. stradao u prometnoj nesreći u Novom Zagrebu, već tri i pol godine drži upaljenu svijeću kraj sinovljeve slike. Na njega je automobilom naletio pijani vozač koji je prethodno prošao kroz crveno na semaforu. Sinišini roditelji pravnu zadovoljštinu nisu dobili.

"Ostao sam bez sina, no to nije sve. Doživio sam i najveću, poniženje. Mi smo poniženi od institucija, od pravosuđa, državnog odvjetništva", kaže Miljenko Smiljanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

Ubojica odležao 11 mjeseci, ni dozvola mu nije oduzeta

Ubojica njegovog sina odležao je 11 mjeseci u zatvoru, a bez vozačke dozvole nije ostao iako u dosjeu ima čak 35 prometnih prekršaja.

"Prekršaj je bio od mjesec dana prije, koji se vukao po sudu. Da je taj predmet bio riješen dva mjeseca prije, da je Mačešiću bila oduzeta vozačka dozvola, moj bi sin danas bio živ", kaže Miljenko koji pravdu za poginulog sina traži na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovoj državi, ako imaš novce i ako si društveno jak, onda si i podučen i ne možeš izgubiti vozačku", kaže Miljenko.

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl
Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

Hrvatska u rangu Rumunjske i Bugarske

Jedna slična vožnja prošlog je tjedna odnijela dva života na Kvaternikovom trgu u Zagrebu. Vozač je u pritvoru i čeka suđenje. Par dana kasnije, u subotu ujutro, pijani je vozač 'pokosio' stupiće u Ilici i zamalo ubio pješake. Prisebni otac u zadnji je čas izmaknuo kolica s dvomjesečnom bebom ispred vozila s pijanim vozačem koji je ubrzo pušten kući bez vozačke i 18.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravosuđe je rak rana našeg prometa i to upravo pokazuje takvu ocjenu. Sama činjenica da nitko nije završio u zatvoru zbog obijesne vožnje, pokazuje da nešto treba mijenjati", smatra Željko Marušić, stručnjak za prometnu sigurnost.

Inače, Hrvatska je pri samom europskom dnu što se tiče sigurnosti na cestama. Gore je jedino u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo