Ljubljana: Hrvatska izjava je jednostrana

13.5.2010.
9:37
VOYO logo

Ministarstvo u Ljubljani reagiralo je na priopćenje hrvatskog MVPEI-ja kojim su u srijedu demantirani navodi iz članka Novog lista u kojima se aludiralo na navodne teritorijalne ustupke Sloveniji kroz arbitražni sporazum.

arti-201005120628006MVPEI navodi da hrvatska premijerka Jadranka Kosor premijeru Republike Slovenije Borutu Pahoru u pregovorima o rješavanju otvorenih graničnih pitanja s Republikom Slovenijom nije ništa obećala, a ponajmanje teritorijalni dodir Republike Slovenije s otvorenim morem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome se podsjeća da je odmah nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma, kako je tijekom pregovora bilo dogovoreno sa slovenskom stranom, predsjednica vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor potpisala izjavu u kojoj se navodi kako se ništa u arbitražnom sporazumu neće smatrati pristankom Republike Hrvatske na slovenski zahtjev za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem.

arti-201005120980006Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u svojoj je reakciji navelo da je riječ o jednostranoj izjavi hrvatske vlade koja nije dio arbitražnog sporazuma, te da nema pravnih učinaka na njegov sadržaj ili interpretaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova uz to navodi da je iz teksta sporazuma jasno da arbitražni sud mora odrediti granicu na kopnu i moru te doticaj Slovenije s otvorenim morem i režim za korištenje odgovarajućih morskih područja, uz upotrebu međunarodnog prava, pravednosti i dobrosusjedskih odnosa, kako bi se postigla poštena i pravedna odluka o granici.

Prethodni članak:

arti-201005120021006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo