NA LISTAMA ZA ČEKANJE GOTOVO MILIJUN HRVATA: / Ako trebate neku od pretraga, evo kad ćete doći na red i gdje je stanje najgore

Image
Foto: PIXSELL, Anamari Salopek

Prosjek je 5,5 mjeseci ali razlike su drastične

28.12.2018.
23:12
PIXSELL, Anamari Salopek
VOYO logo

Prema zadnjim objavljenim podacima HZZO-a, za neki pregled, dijagnostičku pretragu i operacijski zahvat upisano je 865.080 osoba, a prosječno se na termin čeka otprilike 5,5 mjeseci, ili točno 164 dana.

Najdulje na pregled kod endokrinologa

Kako to konkretno izgleda na "terenu", možda najbolje pokazuje splitski KBC. Tamo se na prvi specijalistički pregled čeka čak 4,5 mjeseci (134 dana); najdulje na prvi pregled kod endokrinologa i reumatologa, čak 10 mjeseci, a preduge su liste i kod vaskularnog kirurga, na čiji se prvi pregled čeka 217 dana, slijede kardiologija (209 dana), urologija (155), hematologija (117)...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod zahvata se gotovo devet mjeseci čeka na operaciju očne mrene, na operaciju krajnika oko sedam mjeseci, a na laparaskopski zahvat na žučnjaku oko 5,5 mjeseci. Za ugradnju endoproteze koljena liste su duge 15 mjeseci, a kuka oko osam mjeseci.

Dijagnostika daleko najgora

Situacija s dijagnostikom je još gora - s obzirom na to da im je na raspolaganju samo jedan uređaj za magnetsku rezonanciju za MR mozga u bolnici, prema HZZO-ovim podacima, čeka se 16,5 mjeseci, abdomena oko 16 mjeseci, a otprilike toliko su duge i liste za MR zdjelice, donjih i gornjih ekstremiteta ili jednog zgloba. Situacija u Splitu je toliko teška da HZZO odobrava snimanje MR kod privatnika uz uputnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna ističe kako se predugo čeka i na ultrazvučno snimanje dojki, čak godinu i devet mjeseci, na UZV color doppler vena liste su duge oko godinu dana, na UZV štitnjače, UZV abdomena i UZV testisa čeka se dulje od pola godine. Što se tiče CT dijagnostike, za tu vrstu snimanja abdomena liste čekanja u splitskoj bolnici duge su oko pet mjeseci, dok se na CT mozga čeka dva mjeseca.

U bolnici svjesni problema

Ravnateljstvo ističe da je itekako svjesni problema i rade na njegovom rješavanju, a dodaju i kako se neki podaci razlikuju u odnosu na one u HZZo-u. Konkretno, kažu kako se na UZV štitnjače prema zadnjim podacima, čeka 192 dana, a ističu kako sve pacijente s patološkim nalazom primaju odmah. Naravno, i to smatraju predugim te ističu kako im jednostavno nedostataje UZV uređaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, za Slobodnu su istaknuli i kako nije sve baš tako crno - u Klinici za kožne i spolne bolesti se za prvi pregled čeka manje od mjesec dana, kao i u Ginekološkoj klinici, gdje gotovo nema lista čekanja, osim ako osoba traži nekog konkretnog liječnika. Kažu i kako ni na Infektološkoj i Psihijatrijskoj klinici nema čekanja, kao ni na Klinici za dječju kirurgiju. Kaži i kako metoda izračunavanja vremena čekanja nije na njihovoj strani.

Liste statistički dulje zbog naručivanja mjesecima unaprijed

"Mogući ekstremi za čekanje mogu se pojaviti upravo zbog čekanja na pregled kod točno određenog liječnika ili ako se nakon obavljenog prvog pregleda osoba upisuje za kontrolu nekoliko mjeseci unaprijed i time statistički diže vrijeme čekanja", objašnjavaju dr. sc. Anton Marović, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite, i mr. Mirela Stipanović iz Odjela za unapređenje zdravstvene zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No daleko od toga da traže alibi i ponavljaju kako postoji problem nedostatka liječnika pojedinih specijalnosti i subspecijalizacija, što se posebno očituje u reumatologiji, kao i na Zavodu za vaskularnu kirurgiju, ali i na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, gdje nema dovoljno liječnika, ali ni uređaja, što se nastoji riješiti.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo