Liste zbog kojih bi se neki trebali stidjeti, a ne hvaliti

4.11.2014.
17:03
VOYO logo

Cilj je da sve bolnice uskoro omoguće prvi pregled za djecu do 18 godina unutar 30 dana, te ubrzaju pregled magnetskom rezonancijom i CT-ima, na koje se još uvijek dosta čeka, rekla je novinarima v.d. ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa.

"Nakon četiri mjeseca aktivne analize i češljanja listi čekanja te pozivanja pacijenta na ranije termine, određivanja stupnja hitnosti i preraspodjele pacijenata na listama čekanja, došli smo do zasad zadovoljavajućih rezultata, a nastojat ćemo u sljedećem razdoblju dobiti još bolje rezultate u još više bolnica", rekla je Prenđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već sada u 36 bolnica od 48 (koje šalju podatke) djeca ne čekaju dulje od 90 dana, u 14 od 29 bolnica ultrazvuk srca se čeka kraće od 90 dana, u 12 od 19 bolnica hematologija se čeka kraće od 30 dana, u 18 od 33 bolnice onkologija se čeka manje od 30 dana.

Na prvi pregled kod ortodonta djeca su 1. kolovoza ove godine prosječno čekala 845 dana, a do 24. listopada taj rok je smanjen na 387 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pacijenti više neće biti pismonoše'

Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je da će tehnička podrška za sustav elektroničkih uputnica zaživjeti do Nove godine, a u 2015. trebala bi biti u punoj primjeni u svim hrvatskim bolnicama.

"Pacijenti više neće biti pismonoše između liječnika na obiteljskoj razini i liječnika u bolnici. I to smo sada uspjeli informatizirati, nakon što smo eNaručivanjem, nakon dvije godine primjene, skratili liste čekanja. Pisana uputnica odlazi u prošlost, kao što biše nemamo ni pisanog recepta", poručio je ministar zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo