Linićeva izjava šokirala je Kukuriku koaliciju

25.10.2011.
1:00
VOYO logo

Slavko Linić je u nedjelju navečer gostujući u Dnevniku Nove TV samouvjereno rekao da će "2012. godine vjerojatno biti potrebno pregovarati i koristiti sredstva MMF-a". Opravdao je to činjenicom da MMF daje novac po daleko manjim kamata nego što će Hrvatska moći dobiti na vanjskom tržištu, pa se stoga "ne trebamo plašiti MMF-a".

Linić je svojim nastupom izazvao oduševljenje u HDZ-u, a premijerka Jadranka Kosor, čija je stranka protiv aranžmana s MMF-om, u ponedjeljak je poentirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Linić ima hrabrosti reći ono što Zoran Milanović nema, pravu istinu o njihovu programu i planu. SDP nema nikakav plan za rješavanje problema, pa bi doveo MMF, a to znači smanjivanje plaća državnih i javnih službi do 30 posto. Linić je još prije naznačio otpuštanje 80 posto zaposlenih u državnim i javnim službama, komentirala je Kosor.

I dok je Linić svojim nastupom izazvao oduševljenje u HDZ-u, u SDP-u i među koalicijskim partnerima bili su jako iznenađeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez bolnih rezova i bez MMF-a

Ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić kaže da program Kukuriku koalicije ne predviđa angažman MMF-a.

"Mi smo napravili plan, a imamo i neke projekcije, kako provesti fiskalnu konsolidaciju u srednjem roku i kako to obaviti bez bolnih rezova, kao i bez angažmana MMF-a", rekao je Grčić za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrobno objašnjava kako će Kukuriku koalicija, poštujući i kriterije iz postojećeg Zakona o fiskalnoj odgovornosti, godišnje smanjivati udjel javnih rashoda u BDP-u za najmanje jedan postotni poen, te da će u iduće tri godine zaustaviti rast i početi smanjivati udjel javnog duga u BDP-u.

I predsjednik HNS-a Radimir Čačić ističe da u programu Kukuriku koalicije nigdje ne piše MMF. No, kao i Grčić ipak ostavlja malu mogućnost da buduća vlast zatraži pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, "ukoliko bi se pokazalo da je stanje gospodarstva bitno lošije od onog što se može pretpostaviti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko te metastaze nisu mnogo dublje od onog što možemo procijeniti, MMF zasigurno nećemo zvati", zaključio je Čačić.

specijal-201011220227004-Kukuriku koalicija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201110240270006 arti-201110220160006 arti-201110121041006 arti-201110200101006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo