Linić napokon priznao ono što je svima jasno!

'Nakon pet godina krize i recesije, bez gospodarskog rasta, proračun ne može biti razvojni – ovaj je proračun borba za opstanak', izjavio je u Dnevniku HTV-a ministar financija Slavko Linić.

14.11.2013.
19:56
VOYO logo

Kazao je da 2013. i 2014. godina sa sobom donosi nove rashode – članstvo u EU i kamate na enorman javni dug. Rezultat svega je deficit veći od 5 posto BDP-a.

Linić je kazao da se slaže s tvrdnjama sindikata priznajući da je novi proračun još jedan udar na hrvatsku sirotinju. "Hrvatskim radnicima i umirovljenicima primanja su zamrznuta već tri godine." Na tvrdnje poslodavaca da u proračunu nema mjera za gospodarski oporavak Linić je kazao: "U Hrvatskoj udruzi poslodavaca su neobjektivni i nerealni. U vremenima rezova, oko 1,4 posto BDP-a dano je poslodavcima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže inozemne partnere

Ministar financija najavio je da se nakon pokušaja oživljavanja privatnog sektora Vlada okreće jačanju investicija u javnim poduzećima, prvenstveno željeznici i energetici. Za to traže inozemne partnere i to je projekt koji će predstaviti Bruxellesu kako bi opravdali procjenu rasta od 1,3 posto.

Prihodi državnog proračuna za 2014. planirani su na razini od 113,1 milijardu kuna, a rashodi u iznosu od 130,5 milijardi kuna, pa planirani deficit državnog proračuna za 2014. iznosi gotovo 17,5 milijardi kuna, istaknuto je današnjoj sjednici Vlade, koja je utvrdila prijedlog proračuna za iduću godinu s projekcijama za 2015. i 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog proračuna za 2014. temeljen je na projekciji gospodarskog rasta od 1,3 posto, dok u 2015. Vlada očekuje rast BDP-a za 2,2 posto, a u 2016. do 2,5 posto. Manjak državnog proračuna u 2014. bit će 5 posto, a dodaju li se tome izvanproračunski korisnici i lokalna država, manjak opće države u 2014. iznosio bi 5,5 posto BDP-a.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo