Liječniku kazna napiše li uputnicu 'bez pokrića'

Šef HZZO-a Siniša Varga planira novi model ugovora za primarnu zdravstvenu zaštitu, po kojem bi obiteljski liječnici, tvrdi, imali više posla, ali i pravedniju i veću mogućnost zarade.

5.6.2012.
8:30
VOYO logo

Po novom bi modelu rad obiteljskih liječnika bio mjerljiv, a vrednovalo bi se sve, od kvalitete do količine pruženih usluga.

"Kompjutorski program, kada se uvedu e-kartoni i e-uputnice, omogućit će nam da točno vidimo što je sve liječnik s pacijentom, prema njegovoj specifičnoj dijagnozi, taj mjesec radio. Tako će se posebno vrednovati skine li pretili pacijent kilograme ili prestane pušiti", kazao je Varga za Večernji list i pojasnio da bi liječnici s manje pacijenata za bolju ocjenu rada trebali više vremena posvetiti svakome od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dvije petine prihoda ovisit će o kvaliteti usluge'

Na mjesečnoj bazi znalo bi se sve, od toga koliko je pojedini liječnik opterećen zbog broja pacijenata o kojima skrbi, do minutaže koju je posvetio svakom pojedinom pacijentu.

"Dvije petine prihoda obiteljskog liječnika ovisit će o pokazateljima uspješnosti izvedbe i kvaliteti pružene usluge", otkrio je Varga, kazavši i da se glavarine neće smanjivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisno o dijagnozi pacijenata, po novom bi se modelu mjerila i količina ispisanih uputnica i recepata, stopa prepisivanja bolovanja, ali i odlazak liječnika u kućne posjete. Naime, Varga tvrdi da sadašnji model nije stimulativan, te većina obiteljskih liječnika samo piše uputnice, pa će oni koji i dalje nastave s tom praksom biti kažnjeni oduzimanjem dijela glavarine.

Prilika za dodatnu zaradu

Dodatnu zaradu obiteljski liječnici će moći imati ako se prihvate obavljanja malih kirurških zahvata, ispiranja ušiju, snimanja EKG-a ili ultrazvuka. Također, žele li, obiteljski liječnici moći će se i udružiti te tako obavljati više posla za manje vremena. Mogu osnovati tvrtku u obliku ustanove za zdravstvenu skrb, pa će im prihodi koje ostvare od HZZO-a stizati na zajednički račun, a dobit će i mogućnost nabave opreme poput EKG-a ili UZV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo