Liječnik traži blokadu pristupa Hrvatske EU!

Alan Ivanišević pokušava zaustaviti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u njemačkom Bundestagu.

10.3.2012.
12:33
VOYO logo

Sabor je ratificirao hrvatski pristupni ugovor, to su već ranije učinili parlamenti Slovačke, Bugarske, Italije, Mađarske i Malte, ali njemački državljanin Alan Ivanišević pokušava zaustaviti ratifikaciju u njemačkom Bundestagu. U tu je svrhu prije nekoliko dana uputio pismo kancelarki Angeli Merkel, a prije i predsjedniku Bundestaga Norbertu Lammertu, od kojeg je dobio i odgovor da se ''radi provjera'''. Tu je svoju prepisku s njemačkim državnim institucijama poslao na znanje i premijeru Zoranu Milanoviću, prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću te ministrima Slavku Liniću i Orsatu Miljeniću.

''Vjerujem da bi još jedino prijetnja Njemačke da neće ratificirati pristupni ugovor, zbog skandaloznog stanja u kojem se nalazi hrvatsko pravosuđe, a što se vidi i u mojem slučaju, mogla pomoći da se okonča spor što ga vodim sa Zagrebačkom bankom'', rekao nam je ogorčeni liječnik Ivanišević, vlasnik poliklinike 'Hipokrat' na zagrebačkom Ksaveru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Bundestaga mu je stigao odgovor da će se to provjeriti i da je njegovo pismo prosljeđeno je odboru za predstavke i ''odgovarajućem resoru u Saveznoj vladi''. Kancelarki Merkel Ivanišević je napisao da ''svi u Hrvatskoj znaju da su suci korumpirani i da ih se može kupiti'' i da smatra da je njemačka vlada dužna zaštititi svojeg državljanina ''kad su mu ugrožena ljudska prava, život i egzistencija''.

Očekuje odštetu veću od milijun eura

Bio je Ivanišević i hrvatski državljanin, ali je u svibnju prošle godine zatražio ispis iz hrvatskog državljanstva ''iz protesta prema hrvatskom pravosuđu''. Rješenje još nije primio, ali Ivanišević sebe više ne smatra hrvatskim državljaninom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova je kalvarija započela kad se 1996., nakon 30 godina provedenih u Njemačkoj, vratio u Hrvatsku. Tri godine kasnije kod banke Zveza u Klagenfurtu, radi proširenja poliklinike, digao je kredit u visini 1,6 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, uz jamstvo Zagrebačke banke koja je bila osigurana depozitom od 800 tisuća DEM i nekretninom na Ksaveru u kojoj je danas poliklinika, tada u vlasništvu Vencela Drinkovića. Tom Drinkoviću iz spomenutog je kredita Ivanišević dao zajam 800 tisuća DEM, ali kako mu ovaj nije vraćao novac uslijedilo je raskidanje njegovog ugovora sa Zvezom kao i Zagrebačke banke s tom klagenfurtskom bankom.

Zaba je Zvezi po jamstvu isplatila kredit od 1,6 milijuna DEM odnosno 820 tisuća eura, a kako bi se namirila uzela je Ivaniševićev depozit od 420 tisuća eura dok je na ostatak duga počela naplaćivati kamate po dospjeću od čak 28 posto godišnje. Ivanišević je smatrao da je to protuzakonito, pa je tužio Zagrebačku banku. Trgovački sud u Zagrebu presudio je 2007. u njegovu korist. Visoki trgovački sud potvrdio je početkom 2008. tu presudu, a u listopadu iste godine također i Vrhovni sud. No presuda najviše sudske instance malo vrijedi u Hrvatskoj, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedila je pravna zavrzlama u koju su se uključile i druge sudske institucije, primjerice ovršni odjel općinskog suda u Zagrebu, ali zasad je epilog da se Ivanišević nalazi tamo odakle je i krenuo u spor sa Zabom. Uvjeren je da mu moraju vratiti protuzakonito naplaćen novac, ukupno se to s kamatama prema njegovim procjenama popelo na ''više milijuna eura''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo