OTKRIVENE OZLJEDE PUTNIKA PALE CESSNE / Pročelnik HGSS-a: 'Nečijom odlukom je helikopter vraćen nazad umjesto da pokupi unesrećene'

Image
Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

Nakon nesreće su putnici prevezeni helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u KBC Split

28.6.2022.
15:58
Hrvatska vatrogasna zajednica
VOYO logo

Sportski zrakoplov marke Cessna jutros je pao kod Pustinje Blaca na otoku Braču. Oglasila se i Civilna zaštita Republike Hrvatske.

"Operativni centar civilne zaštite zaprimio je danas, 28. lipnja u 9:36 sati od Hrvatske kontrole zračne plovidbe dojavu o padu zrakoplova tipa Cessna 172 na području Pustinje Blaca na otoku Braču. U zrakoplovu se nalaze tri osobe – pilot i dva putnika. Obaviještene su sve nadležne službe, a na mjesto događaja upućeni su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite uključujući pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite te policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Svi putnici su preživjeli i prema procjeni vatrogasaca, koji su prvi došli na mjesto događaja, nisu u životnoj opasnosti. Akcijom spašavanja koordinira pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split", navodi Civilna zaštita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZVLAČENJE NA IZAZOVNOM TERENU TRAJALO JE POLA SATA /

Pogledajte kako izgleda mjesto pada Cessne na Braču; Netko je zabrljao? 'Takvo nešto se nikad nije dogodilo'

Image
IZVLAČENJE NA IZAZOVNOM TERENU TRAJALO JE POLA SATA /

Pogledajte kako izgleda mjesto pada Cessne na Braču; Netko je zabrljao? 'Takvo nešto se nikad nije dogodilo'

Najlakše je ozlijeđen pilot

Nakon nesreće su putnici prevezeni helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u KBC Split.

"Primili smo troje pacijenata iz ove zrakoplovne nesreće sa Brača. Svo troje su strani državljani, pillot i dvoje putnika. Svi su u bolnicu došli van životne opasnosti, bili su pri svijesti i dali su nam svoje podatke i podatke o okolnosti nesreće. Provedena je sva potrebna dijagnostička obrada i svo troje bit će zadržani u KBC-u Split. Pilot je najlakše ozlijeđen, mislim da će dan ili dva biti u bolnici. Stabilno je, dobro je i njegove ozljede su sanirane. Dvoje putnika zadobilo je teže ozljede. Radi se o prijelomima više kralježaka i kod putnika i kod putnice. Riječ je o stabilnim prijelomima koji ne trebaju operacijsko liječenje i pacijenti nemaju neuroloških oštećenja", rekao je medijima dr. Vlatko Ledenko iz KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktor je kazao i kako je on dojma da je pilot vrlo prizemno reagirao.

"Osjetio je da mu zrakoplov gubi snagu i onda je napravio najbolje što je mogao u takvim okolnostima. Mislim da je upravo on najodgovorniji za to da posljedice nisu i znatno teže. Putnici su starije životne dobi, a pilot je mlađi muškarac. Pilot je zadobio jednu veću ranu na glavi koju smo sanirali, a drugih nekih ozbiljnijih ozljeda nema", rekao je Ledenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nečijom odlukom je helikopter vraćen nazad umjesto da pokupi unesrećene'

Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, ispričao je za Index kako je helikopter koji su tražili za unesrećene s Brača vraćen u bazu 15-ak minuta nakon polijetanja. Ne zna tko je dao tu naredbu i zašto.

"Tako nešto se nikad dosad nije dogodilo. Nečijom odlukom je taj helikopter vraćen nazad umjesto da pokupi unesrećene osobe kako bi one što prije stigle do bolnice. Mi imamo dežurnu ekipu u Divuljama i ona je odmah poletjela u koordinaciji s HRZ-om. S nosilima i svime što im je potrebno za spašavanje su krenuli i na pola leta su opozvani nazad", priča Granić i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se prvi put dogodilo, nikome nije jasno zašto, jer su vatrogasci na terenu čekali helikopter i ljude da se unesrećeni podignu košarom. Ali na kraju su vatrogasci ozlijeđene morali nositi i voziti do helidroma gdje ih je pokupio helikopter i odvezao u bolnicu", opisuje Granić dodajući da je cijela ekipa time dosta konsternirana:

"I mi i 112 pokušavamo shvatiti gdje je došlo do problema. Sustav jest velik, ali se tako nešto ne bi smjelo događati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Helikopter krenuo oko 10:30, oko 10:45 stigla zapovijed da se vrati

"Znači oko 10:30 je poletjela prva ekipa iz Divulja i oko 10:45 je vraćena. Ne znamo odakle je i nije nam jasno zašto je došlo do te zapovijedi", ponovio je Granić.

Na pitanje s kim se komunicira u takvim slučajevima te tko je mogao to zapovjediti rekao je da ne zna: "HGSS je zatražio helikopter putem 112, koji bi trebao dalje koordinirati sve."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog svega navedenog, helikopter s ozlijeđenima je s Brača poletio tek u 12:30, a tada su ozlijeđeni već mogli biti u bolnici najmanje sat vremena", zaključio je Granić.

Vatrogasci: GSS je bio spreman da ozlijeđene izvuče helikopterom

Vatrogasci koji su se obratili novinarima rekli su da je izvlačenje trajalo oko pola sata po vrlo teškom terenu, s velikim nagibom, te da je GSS bio spreman ozlijeđene izvući helikopterom. Postavlja se pitanje zašto nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za Index je rekao da ne zna ništa o tome.

"Nemam o tome nikakvu informaciju i nitko me nije kontaktirao", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"112 nije opozvao taj helikopter, kasnije je helikopter došao pokupiti unesrećene na ZL Brač. Ne znam tko je opozvao helikopter", kaže za Index Srđan Kuščević iz Civilne zaštite Split dodajući kako su u međuvremenu vatrogasci pronašli zrakoplov te da je kasnije organiziran medicinski prijevoz za unesrećene.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo