LIJEČNICIMA JE KONAČNO PREKIPJELO: / Pokreću tisuće tužbi protiv bolnica, država bi mogla isplatiti milijarde kuna

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Nel Pavletić
3.12.2018.
8:44
PIXSELL/Ilustracija, Nel Pavletić
VOYO logo

Zbog pogrešno isplaćenih plaća zbog kojih su liječnici svaki mjesec bili zakinuti za dio svojih primanja otprije još pet godina, uskoro bi moglo biti podignuto više od 2500 novih tužbi uz prethodno podignutih 3000 protiv bolnica zbog čega bi trošak mogao biti u milijardama, piše Jutarnji list.

Image
LIJEČNICI DIŽU 500 NOVIH TUŽBI PROTIV DRŽAVE: /

Traže dvije milijarde kuna za odrađene prekovremene

Image
LIJEČNICI DIŽU 500 NOVIH TUŽBI PROTIV DRŽAVE: /

Traže dvije milijarde kuna za odrađene prekovremene

Nepriznavanje dodatka

Mjesečno zakidanje liječnika iznosi od 500 do više od 1500 kuna jer im je prekovremena satnica plaćana manje nego ona u osnovici plaće zato što im se nije priznavao stručni i položajni dodatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski liječnički sindikat krenuo je s upozorenjima liječnika jer će početkom siječnja za njihova potraživanja nastupiti zastara. Iako su potkraj prošle godine i početkom krenuli dogovori prema kojem bi se našlo povoljno rješenje za obje strane, pregovori su stali.

Prekovremeni sati

Hrvatski liječnički sindikat smatra da je vrijeme za javno upozorenje liječnicima da krenu s tužbama s obzirom na to da još uvijek nema dijaloga s Ministarstvom zdravstva koji bi riješio problem nakon što je uveden sustav centralnog obračuna plaća. Prema njemu, liječnicima kao i drugim zdravstvenim djelatnicima, na prekovremene sate se ne obračunava, primjerice, dodatak na subspecijalizaciju i odgovornost, kao ni drugi dodaci na koje imaju pravo u satnici kad je riječ o osnovnoj plaći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici zbog toga gube od 15 do čak 40 posto u odnosu na onu u osnovnoj plaći.

Nastavili s praksom

Među prvima u Hrvatskoj, tužbu protiv bolnica podignuli su liječnici u bolnici KBC Osijek. Nakon donesene pravomoćne presude osječka bolnica morala je isplatiti liječnicima više od 100 tisuća kuna za tih pet godina, kao i sudske troškove. Međutim, čak i nakon isplate KBC Osijek nastavio je s praksom, zbog čega su isti liječnici pokrenuli nove tužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da bi još 2000 bolničkih liječnika moglo podići tužbe do kraja ove godine jer im je Hrvatska liječnička komora (HLK) omogućila da ne moraju plaćati sudske troškove, temeljem police osiguranja, a dio njih podići će tužbe uz pomoć HLS-a", kaže v.d. predsjednika HLK, dr. Krešimir Luetić, piše Jutarnji list.

Više od milijardu

Predsjednik Povjerenstva za bolničku djelatnost HLK, prof. dr. Davor Vagić, napominje kako je riječ o zakidanju 6000 liječnika, a prema izračunima to bi moglo koštati milijardu kuna. Naime, u slučaju kada bi svi bolnički liječnici podignuli tužbu i dobili sporove, nastali trošak bio bi nevjerojatan pogotovo jer još uvijek se dodaci na prekovremenu satnicu ne isplaćuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam radi li se o bahatosti i aroganciji zdravstvene administracije ili o elementarnom nepoznavanju problema. Ipak, skloniji sam zaključiti da je riječ o ignoriranju nedvojbene činjenice da se radi o svjesnom zakidanju liječnika. Naime, ne mogu, primjerice, za pola operacije koja je potrajala i nakon završenog redovitog radnog vremena biti plaćen dijelom kao subspecijalist plastične kirurgije, a dijelom kao liječnik bez dodatnog znanja i odgovornosti", smatra član Glavnog odbora HLS-a, dr. Tugomir Gverić, piše Jutarnji list.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo