LIJEČNICI OTKRILI KAKO ĆE OD DANAS IZGLEDATI PREGLEDI: / 'Bitno je da pacijenti dođu u vrijeme kada su naručeni, evo i zašto'

Image

Liječnici će preglede organizirati tako da je vremenski razmak između dvoje naručenih pacijenata najmanje 20 minuta

4.5.2020.
7:03
VOYO logo

Od ponedjeljka su zdravstvene ustanove otvorene za sve, a unatoč činjenici da susret s liječnicima više neće izgledati kao prije, brojni pacijenti su čekali dan kada će moći otići na pregled. Bit će to velik izazov za hrvatsko zdravstvo koje je i u normalnoj situaciji bilo preopterećeno. Pedijatri i obiteljski liječnici otkrili su za RTL na što se pacijenti moraju pripremiti.

Prvo, pacijenti će dolazak liječniku morati najaviti telefonom u svrhu izbjegavanja gužve i grupiranja pacijenata. Mjerenje temperature i dezinfekcija ruku odvijat će se na ulazu u dom zdravlja, a pacijenti će morati nositi zaštitnu masku i pridržavati se socijalne distance. U čekaonici se istovremeno može nalaziti maksimalno petero osoba koje moraju držati razmak od dva metra. Liječnici će preglede organizirati tako da je vremenski razmak između dvoje naručenih pacijenata najmanje 20 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Lijepo molim pacijente da prije nego što dođu moraju se javiti obiteljskom liječniku telefonom, bit će pozvani u određeno vrijeme i bitno je da točno tada i dođu. Bitno je da nakon svakog pacijenta prozračimo ambulantu i očistimo radnu površinu (...) Ako procijenimo da pacijentu i dalje treba specijalistički pregled naručit ćemo ga za bolnicu, ako procijenimo da ne treba pregled sad i odmah, stoji nam na raspolaganju uputnica A5. Molim pacijente koji su kroničari, a da im je zdravstveno stanje regulirano da ne dolaze, koristite telefon, mail...", rekla je za RTL dr. Ljubica Lazić Vuletić, obiteljska liječnica.

Image
KAD SE BOLNICE VRATE U POGON, PACIJENTE ČEKA - KAOS: /

'U sustav naručivanja već neko vrijeme uopće ne možemo ući...'

Image
KAD SE BOLNICE VRATE U POGON, PACIJENTE ČEKA - KAOS: /

'U sustav naručivanja već neko vrijeme uopće ne možemo ući...'

'Istovremeno nas i jest i nije strah'

Ista pravila kao i u ambulanti obiteljske medicine vrijedit će i u ordinacijama pedijatrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Što se tiče dolaska, preporučuje se jedan roditelj uz jedno dijete. Ako sumnjaju da nešto nije kako treba biti neka kontaktiraju pedijatra, a onda u razgovoru vidjet će se je li taj pregled nužan taj dan odmah, kasnije ili neki drugi dan", rekla je za RTL pedijatrica Martina Krmek.

Patronažne sestre su, uz veće mjere opreza, cijelo vrijeme obavljale svoj posao. Zadnjih mjesec i pol dana obavile su 2500 posjeta najmlađima. Jasmina Nemec, patronažna sestra Doma zdravlja Zagreb Centar, kaže da je istovremeno i jest i nije strah jer ne znaju što su u jednoj kući pokupili, a odmah nakon toga odlaze u drugu kućni posjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od današnjeg dana odgovorno ponašanje i strpljenje očekuje se i od liječnika i od pacijenata.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo