Velik uspjeh / Hrvatski liječnici razvalili! Uspješno izveli zahtjevnu operaciju kakva nije bila moguća zadnjih 15 godina

Image
Foto: KBC Split

Sve je započelo nabavkom modernog operacijskog mikroskopa koji je omogućio izvođenje većeg broja operacija u odnosu na ranije

9.7.2023.
13:26
KBC Split
VOYO logo

Iz KBC-a Split izvijestili su da su početkom ovog mjeseca uspješno obavili operaciju moždane aneurizme - vrećastih proširenja na krvnim žilama mozga.

Radi nedostatka opreme zadnjih 15 godina takve operaciju nisu mogli izvoditi u svojoj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: KBC Split

"Zahvaljujući nedavnom tehnološkom opremanju i edukaciji vlastitog osoblja KBC Split stvorio je pretpostavke za realizaciju najkompleksnijeg dijela neurokirurgije - operacijskog liječenja promjena na krvnim žilama mozga", navodi se u priopćenju bolnice.

Image
JEDINI U OVOM DIJELU EUROPE /

Liječnici na Svetom Duhu izveli čudo: Mladiću spasili koljena nakon izrazito rijetke ozljede uslijed prometne nesreće

Image
JEDINI U OVOM DIJELU EUROPE /

Liječnici na Svetom Duhu izveli čudo: Mladiću spasili koljena nakon izrazito rijetke ozljede uslijed prometne nesreće

Malo liječnika educirano za ovaj tip operacije

Glavni za operaciju bio je specijalist neurokirurgije dr. Željko Bušić uz asistenciju kolege neurokirurga iz KBC-a Zagreb dr. Andreja Desnice. U samoj operaciji sudjelovali su i specijalisti neurokirurgije dr. Ivna Cvitković i dr. Ivan Konstantinović, specijalist anesteziologije dr. Filip Periš, medicinske sestre instrumentarke Slavica Kotromanović, Renata Mršić i Nataša Mimica te anesteziološki tehničar Mirjana Stojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zavod za neurokirurgiju KBC-a Split zadnjih je godina načinio veliki iskorak po pitanju edukacije liječnika i medicinskih sestara, ali i po pitanju opremanja suvremenim operacijskim uređajima. U tome je veliku ulogu odigrala uprava KBC-a Split na čelu s ravnateljem prof. dr. Julijem Meštrovićem. Ponosan sam na svoje kolege jer od preko stotinu neurokirurga u Hrvatskoj vrlo mali broj je educiran u izvođenju ovog tipa operacija", kazao je dr. Vlatko Ledenko, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC-a Split.

Image
Foto: KBC Split

Očekuje se još dio opreme

Naglasio je da je moderna neurokirurgija, kao možda niti jedna druga medicinska disciplina, u potpunosti ovisna o modernoj tehnološkoj opremi-uređajima. Takva oprema olakšava izvođenje operacijskih zahvata, čini ih sigurnijim za pacijente i u konačnici rezultira poboljšanjem ishoda liječenja direktno smanjujući mortalitet i morbiditet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je započelo nabavkom modernog operacijskog mikroskopa koji je omogućio izvođenje većeg broja operacija u odnosu na ranije.

Zavod još iščekuje dolazak zadnjeg dijela kapitalne opreme - neuronavigacijski sustav koji omogućuje super precizno lociranje duboko smještenih moždanih promjena. Sustav je već stavljen u plan nabave i očekuje se njegova isporuka tijekom iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo