LIJEČNICA RAZOTKRILA SVE APSURDE U SUSTAVU HITNE POMOĆI: / 'Sestre i tehničari riskiraju licencu i krše zakon samo kako bi pomogli pacijentu'

Image
16.8.2018.
8:30
VOYO logo

Tragična smrt MatteaRužića u Zaprešiću otvorila je burnu raspravu u hrvatskoj javnosti u sustavu Hitne medicinske pomoći. Tako se redakciji Jutarnjeg lista javila jedna liječnica koja radi u Hitnoj medicinskoj pomoći. Poručuje kako zapravo nismo ni svjesni koliko pitanje preživljavanja zapravo ovisi o pukoj sreći i dodajte kako je sretna što nije pacijentica u Hrvatskoj.

"Nadam da će ovaj slučaj potaknuti nadležne da omoguće djelatnicima HMP-a da rade svoj posao na najvišem mogućem nivou", anonimno izjavljuje liječnica koja je potom navela brojne nedostatke u sustavu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAVNATELJICA HITNE POMOĆI SE SLOMILA PRED KAMERAMA: /

'Naravno da želimo da svaki pacijent ima jednako pravo, ali nije to lako postići'

Image
RAVNATELJICA HITNE POMOĆI SE SLOMILA PRED KAMERAMA: /

'Naravno da želimo da svaki pacijent ima jednako pravo, ali nije to lako postići'

Kaže kako bez nadzora liječnika tim T2 (medicinska sestra ili tehničar te vozač) ne smije 'samostalno ni postaviti venski put i dati infuziju obične fiziološke otopine iako vide i znaju da bi to pomoglo kod krvarenja, sniženog tlaka ili visoke temperature'.

"Ne mogu dati ni adrenalin pri oživljavanju ili anafilaktičkom šoku gdje u par minuta može doći do smrtnih posljedica. Medicinske sestre i tehničari u T2 u nekim slučajevima riskiraju svoju licencu i krše zakon jer reagiraju po svojoj savjesti i humanosti pa daju pacijentu infuziju ili adrenalin da bi pomogli i održali ga na životu do dolaska liječnika. Ti su ljudi stručni i nađu se u situacijama u kojima gledaju da čovjeka boli ili umire, a oni imaju lijek za koji znaju da bi mu pomogao, ali mu ga ne smiju dati. Potpuno suludo!", ljutito nabraja liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne čudi ju što neki kažu da se posao timova T2 svodi samo na prijevoz jer, poručuje, lakše je nabrojati što ti timovi smiju raditi nego što ne smiju.

"Zapravo sada imaju ovlasti samo zaustaviti krvarenje, sanirati ozljede, koristiti defibrilator, izmjeriti tlak, napraviti EKG, ali ne smiju davati apsolutno nikakve terapije. Ne bih vam to smjela reći, ali i sama sam se našla u situacijama da sam čula na koju je intervenciju dispečer poslao T2, pa sam molila sestru ili tehničara da daju unesrećenom terapiju na moju odgovornost", priznaje liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom istupu je ponudila i rješenje. "Liječnike ne treba ni tražiti jer ih nema. HMP se ne može vratiti na staro stanje niti se u sve T2 može dodati liječnik. Jedino, a i najjeftinije rješenje za državu je da T2 dobiju ovlasti", poručuje.

Na koncu, liječnica sa sigurnošću tvrdi. "Kako god bilo, ako je imao puls, kako kažu svjedoci, da su mu djelatnici HMP-a koji su stigli smjeli dati terapiju, za njega bi još bilo šanse".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo