Letonija: Pao krov - pala vlada

Premijer Letonije Valdis Dombrovskis podneo ostavku zbog tragedije

27.11.2013.
15:21
VOYO logo

U tragediji koja se dogodila 21. novembra, povređeno je još najmanje 40 ljudi, a u akciji spasavanja su stradala tri vatrogasca.

"Saopštavam ostavku na mesto premijera, preuzimajući političku odgovornost za tragediju", rekao je Dombrovskis novinarima, prema lokalnoj novinskoj agenciji BNS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valdis Dombrovskis

Njegov portparol Martins Panke potvrdio je ostavku u izjavi za Rojters. Britanska agencija je podsetila da je letonska vlada potpala pod udar kritike nakon tragedije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dombrovski je nedavno izjavio da je rušenje zgrade uzdrmalo Letoniju, bišu sovjetsku republiku koja se pre skoro jednu deceniju pridružila Evropskoj uniji.

Predsednik Letonije Andris Berzins je tragediju okarakterisao kao ubistvo, a nesreća je proglašena za nacionalnu tragediju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok nesreće još nije poznat, mada je policija započela krivičnu istragu fokusirajući se na izgradnju zgrade. Lokalni mediji su pisali da su na krovu supermarketa radnici pravili baštu. Supermarket se nalazi na oko 30 minuta vožnje od centra Rige.

Premijer Valdis Dombrovskis je izjavio da je rušenje krova supermarketa težak zločin i da će krivci snositi odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragedija se dogodila prošlog četvrtka, kada su se srušili krov i jedan zid supermarketa, a nešto kasnije je pao i drugi zid.

U državi je poglašena trodnevna žalost, a predsednik Berzins izjavio je da rušenje trgovinskog centra "Maksima" u Rigi predstavlja ubistvo nevinih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo