'STANJE NIJE ALARMANTNO' / Leševi štakora plutaju morem u Splitu: 'Riječ je o učestaloj pojavi nakon obilnih kiša'

19.8.2022.
21:00
VOYO logo

Uginuli štakor prizor je koji su mogli ovih dana ugledati šetači na splitskoj Rivi, ali i brojni kupači.

Glodavci su plutali i u moru na plažama Bačvice i Žnjan. Dok su neki šokirani, redovite posjetitelja plaža to nije iznenadilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednom sam plivao i osjetio smrad na tri metra. Okrenuo sam se i maknuo", opisuje svoj susret sa štakorom Splićanin Đovani.

"Bože sačuvaj, jedan štakor, i da se pojavi morski pas ne bi odbilo od Bačvica, a štakor… Kad bi ljudi otišli u Veneciju vidjeli bi puno više štakora nego u Splitu. To je tamo normalno, ovdje jedan štakor senzacija", kazao je Zdenko Karaman iz Zaboka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam bio jedno jutro i našao sam pantaganu krepanu i uzeo vreću i bacio u škovace. To pliva od dole iz lučke kapetanije, ima ih koliko hoćete", kazao je Splićanin Goran Krstulović.

Riječ je o učestaloj pojavi nakon obilnih kiša, objašnjavaju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uslijed obilnih kiša sustav kanalizacije ne može podnijete takve količine oborina, nažalost glodavci se uguše unutar tog sustava i na nekim mjestima ispustima ih izbaci vani i to se događa uslijed velikih oborina", kazao je Hrvoje Grgić, direktor Službe za sanitarnu zaštitu, zaštitu bilja i veterinu.

Tvrde da stanje u Splitu nije alarmantno, no da građani pripaze kako odlažu otpad jer ostaci hrane privlače štakore. Deratizacija se u gradu obavlja dva puta godišnje, a službe na teren izlaze i na dojave građana. Štakori se lako uvuku u podrume, poslovne objekte, ali i brodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uglavnom se životinje boje ljudi, nemate nekog razloga za strah. Oni napadaju kad se osjete ugroženim. Tako kad se dogodi takva situacija pozovite stručne službe i to je to", kazao je Miro Nevešćanin, sanitarni tehničar.

No upravo se napad štakora dogodio prije dva dana jednoj ženi u Splitu dok je šetala psa. Nakon ugriza hitno su zvali službu za deratizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je situacija da je skotna ženka ili ženka koja je imala mlade u neposrednoj blizini prepala se za svoj život i život svojih potomaka. Gospođa je šetala psa, štakor je reagirao burno, napao je gospođu", kazao je Grgić.

Napad štakora na čovjeka nije česta pojava, ali ako životinja ne pokazuje strah, najbolje je za svaki slučaj otići u drugom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo