žute čizme su opet hit / Legendarne 'zenge': Braniteljima su pomogle da prebrode hladne dane, a kasnije su ih zbog njih mučili

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

S njenom kvalitetom iz prve ruke upoznali su se i vukovarski branitelji koji su ''zenge'' nazivali ''čizmama nad čizmama''

16.11.2019.
20:19
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

"I danas, hodajući šetnicom uz Dunav, ako sklopite oči i čujete vjetar, čuju se koraci žute čizme. Zvuk koraka slobodne vukovarske mladosti", citat je iz ulomka iskaza logoraša Veleprometa u kolumni "Žute čizme". Čizme su to koje su 1991. bile od velike pomoći braniteljima koji zbog blokade grada nisu imali kvalitetnu odjeću i obuću.

Prije dvije godine na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, predsjednica Grabar-Kitarović došla je obučena upravo u žute Borovske čizme te je komentirala da time želi poručiti da su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zenge se u Borovu proizvode od 1985., od kada ih je naručila američka tvrtka Royce Shoes. Bile su namjenjene nošenju u pustinjama i planinama.

"Godišnje se za potrebe američkog kupca proizvodilo od 200 do 250.000 pari čizama. Sve je završavalo na tamošnjem tržištu tako da se ove čizme nisu mogle kupiti u našim maloprodajdnim objektima. Riječ je o visoko kvalitetnoj čizmi koju su odlikovali kvalitetni materijal i činjenica da je vodonepropusna. Usto je bila iznimno udobna", kazala je asistentica u uredu uprave Borova Anica Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Predsjednica Republike posjetila Borovo, radnici ju iznenadili neočekivanim poklonom

Image

Predsjednica Republike posjetila Borovo, radnici ju iznenadili neočekivanim poklonom

Zapisi iz Borova do kojih se može doći kažu da su se za izradu zengi koristili goveđi nubuk hidrofobirani, imale su dvije međupostave, a potplat je bio brizgan. Šavovi su nakon šivanja (iglom 10 i 43) s unutarnje strane premazivani neoprenskim ljepilom i bili su, također, nepropusni. Ugrađeni materijali u čizmi omogućavali su da se noga ne pregrijava danju, a ne pothlađuje noću. Takvi materijali omogućavali su da ''žuta čizma'' bude iznimno kvalitetna, što su prepoznali i američki partneri koji su iz godine u godinu naručivali znatne količine.

S njenom kvalitetom iz prve ruke upoznali su se i vukovarski branitelji koji su ''zenge'' nazivali ''čizmama nad čizmama''. Naime, dio proizvedenih čizama ratne godine ostao je u skladištima pa su ih dali braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te čizme postale su jedan od simbola ratnog Vukovara, a mnogima od branitelja upravo su one pomogle da lakše prebrode kišne i hladne dane. Poslije im je činjenica što su imali 'zenge' predstavljala veliki problem nakon zarobljavanja. Zbog tih čizama, po kojima su bili prepoznatljivi, doživjeli su dodatne torture. Svjedoče to i mnogi zatočenici srpskih logora koji su se u svojim kasnijim izjavama prisjetili ispitivanja i batinanja jer su na sebi imali 'zenge'. Zbog toga su po logorima imali 'poseban tretman'", ispričao je bivši član Uprave Borova Ivan Hubalek za Večernji list.

Prije dvije godine Borovo je proizvelo limitiranu seriju od samo 600 pari žutih čizama koje su bile identične onima koje su se proizvodile do početka Domovinskog rata. Taj model krasio je samo suhi žig vukovarskog Vodotornja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo