Legalizacija bespravne gradnje je neprovediva!

Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih kuća kojeg je nedavno predložila Vlada naprosto je neprovediv!

15.6.2011.
11:11
VOYO logo

Podsjetimo, Vlada je odlučila na zaštićenom obalnom području unutar 70 metara od mora, gdje gradnja nije moguća ako naselja nisu postojala prije 2004. godine, legalizirati kuće za stalno stanovanje, dok kuće koje služe kao vikendice neće biti moguće ozakoniti.

Za legalizaciju potrebna potvrda koju je nemoguće dobiti

No, upravo tu nastaje problem - dokaz da vlasniku kuća služi za stalno stanovanje je prijava prebivališta, a nju je prema hrvatskim zakonima, uredbama i pravilnicima koje je donijelo Ministarstvo unutarnjih poslova nemoguće dobiti u kući koja nije legalno izgrađena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja kažu da će dokaz da se neka kuća unutar zaštićenog obalnog područja koristi za stalno stanovanje, biti "potvrda o prebivalištu kojom se dokazuje da je nezakonita zgrada korištena za stalno stanovanje odnosno za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti prije 30. studenoga 2009". To znači da vlasnik koji želi ozakoniti svoju kuću mora samo donijeti potvrdu o prebivalištu iz MUP-a, piše Novi list. No, ako su i on i policijski službenici u mjestu gdje se kuća nalazi poštovali zakon takav dokaz je nemoguće dostaviti.

Dokaz o prebivalištu može biti i račun za komunalije?!

Naime, za prijavu prebivališta potrebno je dostaviti "dokaz na kojem stranka temelji svoj zahtjev", a taj dokaz je "vlasnički list nekretnine na kojoj se prijavljuje prebivalište". Vlasnički list pak prema zakonu može imati samo onaj tko posjeduje legalno sagrađenu nekretninu sa svim potrebnim dozvolama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja doskočili su ovoj 'zamci' odgovorom da "podnositelji zahtjeva mogu priložiti i druge dokaze iz kojih će biti nedvojbeno da su prije navedenog roka (30. studenoga 2009.) koristili takav objekt: plaćanje komunalne infrastrukture…", no iz toga se neće moći razlikovati koristi li si se sporna kuća za stalno stanovanje ili za odmor.

Vezani članci:

arti-201106011447006 arti-201105311062006 arti-201106070545006 arti-201105060747006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo