POGLEDAJTE SNIMKU / Udari vjetra diljem Dalmacije napravili kaos: Pod vodom završili dijelovi obale, oštećeni krovovi

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Na Bačvicama valovi i plima dižu valove do prvih štekata ugostiteljskih objekata

28.11.2021.
16:51
Ivo Čagalj/Pixsell
VOYO logo

S krajem studenog, čini se, stiže nam i snijeg. Najavio je to Državni hidrometeorološki zavod u prognozi za ponedjeljak (29. studenoga), a kaže da se pahulje mogu očekivati u gorju, ali i ponegdje na sjevernom dijelu Jadrana.

"Promjenljivo, na kopnu i pretežno oblačno s povremenom oborinom, glavnina u prvom dijelu dana. Na Jadranu kiša te pljuskovi s grmljavinom, a na kopnu mjestimice susnježica i snijeg, uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, uglavnom u gorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA PROMJENA ZA VOZAČE /

Ukidaju se naplatne kućice na autocesti: Uvodi se ENC u cijeloj Hrvatskoj!

Image
VELIKA PROMJENA ZA VOZAČE /

Ukidaju se naplatne kućice na autocesti: Uvodi se ENC u cijeloj Hrvatskoj!

Snijega nošenog vjetrom može biti i ponegdje na sjevernom Jadranu. Popodne se očekuje postupno smirivanje uz djelomično kidanje naoblake, a do kraja dana kiše još može biti samo u Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Na sjevernom Jadranu zapuhat će umjerena do jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima, a do kraja dana proširit će se duž većeg dijela obale. Još u noći i ujutro u Dalmaciji mjestimice jak jugozapadni i južni vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najniža jutarnja temperatura od -2 do 3, na Jadranu od 4 do 10, a najviša dnevna između 2 i 6, na Jadranu 7 i 12 °C, na jugu i malo viša", naveo je u priopćenju DHMZ.

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Dalmaciju su u nedjelju pogodili i udari lebića, odnosno jugozapadnog vjetra do 101 km/h. Niski tlak i jaki vjetrovi iznimno su podigli razinu mora, a pojava je poznatija kao ciklonalna plima, ističe portal Dalmacija danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod vodom su se našli dijelovi obale, olujni valovi pogodili su Strobreč, a dio krova na zgradi staračkog doma u Zadvarju oštećen je prilikom jakih udara vjetra zbog čega su intervenirali vatrogasci.

Na Bačvicama valovi i plima dižu valove do prvih štekata ugostiteljskih objekata, ističe Dalmacija danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog olujnog vjetra u prekidu su trajektne linije Drvenik-Sučuraj, Sumartin-Makarska i Ubli-Vela Luka-Split te brodske linije Ilovik-Mali Lošinj i Komiža-Biševo, ali i katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Milna-Rogač-Split, Lastovo-Korčula-Dubrovnik i Dubrovnik-Šipanska Luka-Sobra, prenosi RTL.

"Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog ponegdje jake kiše moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku, a mogući su i odroni, posebice na Jadranskoj magistrali (DC8) i cestama u gorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gorskom kotaru mjestimice i povremeno pada slab snijeg pa upozoravamo vozače da na put ne kreću bez propisane zimske opreme", naveo je na svojim stranicama HAK.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo