Lažni ratni invalid državi mora vratiti 308.478 kuna

20.1.2013.
13:26
VOYO logo

Zagrebački sudac Zorislav Kaleb izrekao je nepravomoćnu uvjetnu presudu lažnom invalidu Domovinskog rata, Zagrepčaninu A. P. (53), jer je varajući državu sedam godina i devet mjeseci nezakonito primao invalidninu i doplatak te ostvarivao porezne olakšice.

No, veća kazna od uvjetne osude od dvije godine zatvora uz rok kušnje od pet godina za njega bi mogla biti to što mu je presudom sudac Kaleb naložio da mora vratiti u proračun nezakonito stečenih 308.478 kuna, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac mora vratiti čim presuda postane pravomoćna.

Presuda je upozorenje i drugim lažnim invalidima Domovinskog rata da će, ako ih se otkrije, do zadnje lipe morati državi vratiti nezakonito dobiveni novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmislio stradavanje

A. P., inače diplomirani ekonomist, lažno je u svibnju 1996. prijavio Ministarstvu branitelja da je kao pripadnik 141. brigade HV-a stradao na ratištu u veljači 1994. U prijavi stradavanja opisan je nepostojeći događaj.

"Optuženi je naveo da je stradao 28. veljače 1994. ujutro, da se uslijed topničke vatre, pokušavajući se skloniti, okliznuo i udario leđima i glavom o tvrdu podlogu. Valja ukazati da u dokumentaciji koja je vođena svaki dan na ratištu ne samo da nije zabilježeno da je stradao, nego to jutro nije bilo ni neprijateljske topničke vatre", obrazložio je presudu sudac Kaleb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo