LAUC PORUČIO HRVATIMA DA JE 'ŽIVOT RIZIK': / Otkrio je i koliko je opasno cijepljenje u odnosu na pušenje i kontracepcijske pilule

Image

'Moje mišljenje je da je bolje preuzeti kontrolu nad rizikom i cijepiti se, jer pomažete zaustaviti širenje virusa i preuzimanjem vrlo malog osobnog rizika možete pomoći drugima.

12.4.2021.
21:39
VOYO logo

Nakon što se cjepivo AstraZenece povezalo s pojavom rijetke vrste krvnih ugrušaka i tromboze, povećao se i broj onih koji su u Hrvatskoj odbili cijepljenje tim cjepivom, iako struka naglašava i opetovano ponavlja kako koristi cijepljenja daleko nadmašuju moguće rizike i da se primjena tog cjepiva može nastaviti. Također, prošlog su tjedna započela masovna cijepljenja u pojedinim hrvatskim gradovima. Starija populacija i dalje nije u potpunosti procijepljena, a zbog njihova odbijanja cijepljenja AstraZenecinim cjepivom, pozive na cijepljenje počele su dobivati sve mlađe dobne skupine.

Image
ZAGREBAČKI STUDENT OSTAO U ŠOKU: /

'Nije normalno da sam pozvan na cijepljenje prije svojih roditelja, pa čak i prije djeda i bake'

Image
ZAGREBAČKI STUDENT OSTAO U ŠOKU: /

'Nije normalno da sam pozvan na cijepljenje prije svojih roditelja, pa čak i prije djeda i bake'

Iz Ministarstva ipak naglašavaju kako su prioritetna skupina i dalje stariji od 65 i kronično bolesni te imaju prednost prilikom cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na cjelokupnu situaciju s odbijanjem cijepljenja AstraZenecom reagirao je prof. dr. sc. Gordan Lauc na svom Facebook profilu. "Život je rizik i svakodnevno donosimo potencijalno opasne odluke. No jako je važno razumjeti koliko je neka odluka opasna", započeo je Lauc svoju objavu.

'Bolje je preuzeti kontrolu nad rizikom i cijepiti se'

"Primjerice cijepljenje protiv COVIDA-19 nosi rizik od oko četiri na milijun da ćete dobiti trombozu. Tzv. antibebi pilule su 100-300 puta veći rizik, a biti pušač je skoro 500 puta veći rizik... Završiti u bolnici s teškim oblikom COVIDA-19 je još puno veći rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste stariji od 65, odbiti cjepivo je jako pogrešna odluka. S druge strane, za mlađe od 30 godina je rizik od teškog oblika COVIDA-19 vrlo mali i približava se riziku tromboze nakon cijepljenja tako da tu svatko treba donijeti svoju odluku", napisao je.

"Moje mišljenje je da je bolje preuzeti kontrolu nad rizikom i cijepiti se, jer (1) pomažete zaustaviti širenje virusa i preuzimanjem vrlo malog osobnog rizika možete pomoći drugima i (2) rizik cijepljenja nije veći od rizika živog virusa koji ćete vrlo vjerojatno pokupiti ako se ne cijepite, a ako se cijepite pojednostavit ćete si život, jer je dosta izvjesno da će razne restrikcije za one koji nisu cijepljeni potrajati još neko vrijeme. No u Hrvatskoj i velikom dijelu Europe već više od pola populacije ne mora niti razmišljati o pandemiji, jer su ili preboljeli, ili su cijepljeni", poručio je Lauc u svojoj objavi, pozivajući sve da "nauče nešto o tome kako preuzeti kontrolu nad svojim zdravljem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo