POBIJEDILA NA NATJEČAJU / Nikolina (10) ponosna na europski satelit koji nosi njeno ime: 'Nisam mogla spavati od uzbuđenja'

Image
Foto: Profimedija

"Nisam mogla spavati od uzbuđenja. Zanimalo me kako to lansiranje moga satelita izgleda. Nevjerojatno da je to baš moj satelit, ne mogu to još vjerovati! ", rekla je Nikolina

8.12.2021.
8:32
Profimedija
VOYO logo

Europski satelit iz sustava Galileo koji nosi ime Nikoline Rudić iz Garića kod Ražanca uspješno je lansiran iz Europske svemirske postaje u Kourou na prekomorskom teritoriju u Francuskoj Gvajani u nedjelju rano ujutro u 01:27 po Srednjoeuropskom vremenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo bili uzbuđeni mama, tata, seka i ja. Nisam mogla spavati od uzbuđenja. Zanimalo me kako to lansiranje moga satelita izgleda. Nevjerojatno da je to baš moj satelit, ne mogu to još vjerovati! Ponosna sam na taj neobičan i veliki uspjeh." – ushićeno je nakon lansiranja rekla kreativna Nikolina, učenica 4. razreda u Osnovnoj školi Jurja Barakovića iz Ražanca za eZadar.

Prijavila se u zadnji čas

Nikolina je pobijedila na likovnom natječaju Europske komisije. Imala je najbolji kreativni rad na temu "Snovi o svemiru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVEMIR VAM MOŽDA NIKAD NIJE BIO BLIŽE: /

Europska svemirska agencija, prvi put nakon 11 godina, traži nove astronaute

Image
SVEMIR VAM MOŽDA NIKAD NIJE BIO BLIŽE: /

Europska svemirska agencija, prvi put nakon 11 godina, traži nove astronaute

"Izrezala sam planete razne, napravila sam raketu i od folije sam napravila kuglice kao da su to zvjezdice. I napravila sam Sunce i naš planet Zemlju", objasnila je za Novu TV.

Učiteljica Ana prijavila ju je u zadnji čas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram reći iskreno imala sam predosjećaj da je ovo pobjednički rad", rekla je Ana Zekanović, učiteljica OŠ Jurja Barakovića

Europski GPS

Sudjelovala su djeca iz Hrvatske, Norveške i Švicarske. Iz svake od triju zemalja odabran je jedan pobjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galileo je globalni satelitski navigacijski sustav Europske unije koji pruža vrlo točne podatke o položaju, kao i besplatnu otvorenu uslugu, javno reguliranu uslugu (PRS) za državne korisnike, uslugu traženja i spašavanja (europski doprinos međunarodnom programu za spašavanje Cospas-Sarsat), a uskoro i uslugu visoke točnosti te značajku za autentifikaciju.

Usluge sustava Galileo dostupne su tek od prosinca 2016., ali njima se već koristi velik broj građana. Sustav podržava funkcioniranje brojnih sektora europskog gospodarstva kao što su elektroenergetske mreže, poduzeća za upravljanje flotama, financijske transakcije, rekreativna industrija, pomorski sektor, operacije spašavanja i mirovne misije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo