pdv direktno mljekarima / Lacković: 'Litra vode ne može biti skuplja od litre mlijeka, poljoprivrednici zaslužuju fer uvjete'

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

Željko Lacković upozorava kako mljekarska industrija u Hrvatskoj propada zbog nepoštenog pristupa i uvjete prema proizvođačima mlijeka

16.11.2016.
10:23
Thinkstock/Arhiva
VOYO logo

Nezavisni saborski zastupnik Željko Lacković (Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika) upozorio je u srijedu na teško stanje u mljekarskoj industriji u Hrvatskoj te poručio kako treba uvesti fer cijenu tako da litra vode ne bude skuplja od litre mlijeka, a da se PDV, koji se naplaćuje 5 posto na mlijeko, direktno transferira proizvođačima mlijeka.

"Danas se u Ministarstvu poljoprivrede održava važan sastanak Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka koji mora donijeti hitne mjere da se zaustavi nevjerojatan javašluk prema poljoprivrednicima", poručio je Lacković nakon stanke, koju je po toj temi zatražio u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivrednici, kaže, traže samo poštene i fer uvjete poslovanja.

"Oni su od 2006. spali sa 38.145 isporučitelja mlijeka na 9.948 isporučitelja 2015., a u rujnu ove godine bilo je 7.000 isporučitelja. Hrvatska svojom proizvodnjom jedina ne pokriva svoje potrebe te je na 59 posto proizvodnje za vlastite potrebe, a sve ostalo uvozi", rekao je Lacković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz redova mljekara, kaže, apeliraju da se oni proizvođači koji su zaduženi kod HBOR-a također oslobode vraćanja dugova koje ne mogu sanirati.

"Ne pokrivamo ni 60 posto, a želimo još smanjivati našu proizvodnju", upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lidl i Kaufland u Austriji, tvrdi, imaju cijene mlijeka 5,6 kuna, u Sloveniji 4 kune, a u Hrvatskoj 2,89 lipa. Zanimljivo je i kako je hrvatska proizvodnja mlijeka pala 21 posto, dok je svuda u Europi rasla. Austrija, kaže, proizvodi šest puta više mlijeka nego Hrvatska.

"Cijena najniža u maloprodaji u Njemačkoj je 4,18 kuna, u Srbiji 4,21 kunu, u Sloveniji 4.95 kuna, u Austriji 5,71 kunu, a u Hrvatskoj 2,89 kuna. Na što vam ovo miriše?", zapitao se Lacković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo