međunarodni dan žena / Laburisti: 'Žene su i dalje sustavno izrabljivane, rade u ponižavajućim uvjetima'

Image

'Iako su u kampanji pompozno najavljivali, premijer Plenković i HDZ još uvijek nisu učinili ništa da Hrvatska ratificira Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji'

8.3.2017.
8:04
VOYO logo

Iz Hrvatskih laburista u srijedu su svim ženama uputili čestitku u povodu Međunarodnog dana žena, upozoravajući na njihov loš položaj u društvu jer su i dalje sustavno izrabljivane te rade u vrlo ponižavajućim uvjetima, dok su Vladu prozvali da nije učinila ništa na ratifikaciji tzv. Istanbulske konvencije.

"Iako su u kampanji pompozno najavljivali, premijer Plenković i HDZ još uvijek nisu učinili ništa da Hrvatska ratificira Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija). Naime, sve su države članice EU-a potpisale Istanbulsku konvenciju, ali samo četrnaest od njih su je i ratificirale. Čini se da je problem u tome što HDZ smatra kako Konvencija nameće rodnu ideologiju kontra nekih tradicionalnih društvenih uvjerenja", poručuju laburisti u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto dijeljenja cvijeća i slatkiša, dodaju, ženama bi bilo korisnije da Vlada sastavi plan i program kako poboljšati uvjete rada i kako spriječiti diskriminaciju i nasilje nad ženama u društvu. Upozoravaju kako bogata nacionalna i europska legislativa, koja definira politiku usmjerenu jačanju rodne ravnopravnosti, ostaje tek dobra teorija na papiru, jer dosadašnja praksa i negativan trend pokazuju kako primjena istih u praksi u Hrvatskoj nije polučila željene, pozitivne učinke.

Diskriminacija po rodnoj osnovi, ističu laburisti, najveća je upravo u najosjetljivijim područjima: u zapošljavanju (96 posto novozaposlenih žena dobiva ugovore na određeno vrijeme, primaju manju plaću za jednaki rad, uznemiravane su i ucjenjivane na radnome mjestu). Isto stanje, kažu, je i u politici, a diskriminirane su i na društvenoj razini gdje su izložene seksualnom zlostavljanju, gdje država na žene prebacuje obavezu brige i skrbi za najosjetljivije skupine, gdje se ženama uskraćuju reproduktivna, seksualna i prava na besplatnu zdravstvenu skrb, gdje žene nisu zaštićene od nasilja i gdje su žene izložene sustavnoj diskriminaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U smjeru osiguranja socijalne i demografske stabilnosti nužno je ženama zajamčiti radnu i ekonomsku stabilnost, unaprijediti sustav skrbi za djecu te unaprijediti obiteljsku politiku i zakonske okvire o porodiljnom dopustu majki i očeva. Čini se da svjesno ignoriramo najveću društvenu vrednotu definiranu Ustavom, a najveću odgovornost snose političke stranke koje očito još nisu prepoznale važnost ravnomjerne rodne participacije kao važnog element jačanja demokracije", zaključuju laburisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo