KUŠČEVIĆU BLOKIRALI IMOVINU U SKLOPU ISTRAGE USKOK-A: / HDZ-ovcu blokirani kuća, zemljište i 'štala' na Braču

Image
Foto: Pixsell/Booking.com
8.1.2021.
10:43
Pixsell/Booking.com
VOYO logo

Splitski Županijski sud je prema prijedlogu USKOK-a blokirao dio imovine HDZ-ovca i bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića. Prema pisanju Jutarnjeg lista, sve se to odvija u sklopu istrage koju je USKOK pokrenuo protiv Kuščevića i još par osoba zbog zloporaba u bračkoj Općini Nerežišća.

U rujnu 2019. protiv Kuščevića je pokrenuta istraga za dva kaznena djela te je naknadno proširena za još tri kaznena djela. Osim bivšeg ministra uprave, USKOK je svojom istragom obuhvatio i njegovu suprugu Zoranu Kuščević, šogora Ivicu Žuvića, Jakšu Goića inače šefa Općinskog vijeća Nerežišća. Isto tako, istom istragom zahvaćeni su i Svemir Obilinović, pročelnik Jedinstvenog upravog djela Općine i Antu Marinovića, poduzetnika iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

16.10.2019., Zagreb - U nastavku 14. sjednice premijer Andrej Plenkovic podnosi Saboru trece godisnje izvjesce o radu Vlade. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Županijski sud u Splitu prihvatio je prijedlog USKOK-a za blokiranje imovine Kuščeviću jer ga se tereti da je kaznenim djelima za koja je okrivljen oštetio državnu proračun i pribavio znatnu imovinsku korist. Da je HDZ-ovac zaista to učinio vidljivo je u zemjišnoknjižnim izvadcima za neke njegove nekretnine u Općini Nerežišća, u kojima su krajem 2019. godine upisane kao "plombe", prenosi Jutarnji list.

Image
NEKRETNINE SKUPLJA KAO POKEMONE: /

Novinari istražili poslovni put Kuščevića prije nego je pošao putem politike

Famozna štala je blokirana

"Zabilježba, privremena mjera osiguranja zabranom otuđenja i opterećenja, rješenje o određivanju privremene mjere radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi, Županijskog suda u Splitu, Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Split, od dana 3. 12. 2020.", stoji upisano u teretovnici za dvije nekretnine Lovre Kuščevića i za jednu nekretninu njegove žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalog, blokirana je famozna štala Lovre Kuščevića, točnije kuća koju je sagradio na mjestu nekadašnje štale. Radi se o zemljištvu u Visokoj 10 čija je povrčina oko 2600 četvornih metara.

Na zemljištu je upisana kuća od 70 kvadratnih metara s povećom nadstrešnicom. Još jedno Kuščevićevo zemljište blokirano je u Nerežišćima te njegova površina iznosi 3528 kvadrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije optužbe

Jutarnji list podsjeća da je USKOK protiv Kuščevića prvo otvorio istragu zbog stana od nepunih 50 četvornih metara u Nerežišćima, koji je 2010. kupio Kušćevićev šogor Ivica Žuvić i to po povlaštenim uvjetima. Riječ je o programu društveno poticane stanogradnje (POS), što znači da je Žuvić, premda nije ispunjavao uvjete za dobivanje POS-ova stana, ipak dobio priliku za kupnju. Žuvić uvjete nije ispunio jer je otprije imao u vlasništvu stan u Splitu, što je Kuščević kao šef povjerenstva za dodjelu stanova znao i prešutio.

Što se tiče druge optužbe, ona se odnosi na prenamjenu Kuščevićeva poljoprivrednog zemljišta sa sagrađenom štalom u zemljište za građevinsku namjenu. Upravo su tom točkom optužbe obuhvaćeni i Svemir Obilinović i Jakša Goić te ih se tereti da su pogodovali Kuščeviću i zloupotrijebili svoj položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo