GOST RTL-A DANAS / Kuščević o novom zakonu: 'Predložit ćemo da DIP bude zadužen za provjeru potpisa za referendum'

Organizatori kritiziraju odluku Ustavnog suda, dok ministar uprave najavljuje i novi referendumski zakon

21.1.2019.
18:40
VOYO logo

Ustavni sud odbacio je zahtjeve referendumskih inicijativa "Narod odlučuje" i Istina o Istanbulskoj". Njihovi prigovori na postupanje Vlade, odnosno ministarstva koje je brojalo potpise - ocijenjeni su neutemeljenima. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačna odluka o raspisivanju referenduma time je prepuštena Saboru. Organizatori kritiziraju odluku Ustavnog suda, dok ministar uprave najavljuje i novi referendumski zakon.

Odluku Ustavnog suda te novi zakon komentirao je večerašnji gost RTL-a Danas, ministar uprave Lovro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li zadovoljni odlukom, je li ovo vaša pobjeda?

"Nije bitno jesam li ja zadovoljan. Bitno je da je Ustavni sud s ovim rješenjem potvrdio da je Sabor, Vlada, Ministarstvo uprave napravilo dobar posao u skladu s Ustavom i zakonima, da smo vratili povjerenje u institucije. Bez obzira koliko se nekome sviđalo referendumsko pitanje ili ne, neka politička ideja, mi smo pravna država i bitno je da procesi idu u skladu s Ustavom i zakonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijative kritiziraju i Vas i Vladu zbog odluke, koja je Vaša poruka?

"Ako nije dovoljno da su sve državne institucije potvrdile da smo zaista napravili dobar transparentan posao, ako nije dovoljno to što je danas rekao Ustavni sud, onda ja ne znam što više može uvjeriti predstavnike inicijative."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Zakon o referendumu ste najavili. Sutra se prvi put sastaje i radna skupina. Što će donijeti novi Zakon, kakve će biti promjene?

"Provedba predreferendumskih aktivnosti je potvrdila kako postoji čitav niz pravnih praznina u postojećem zakonu. Mi želimo osigurati da se takve situacije ne događaju u budućnosti. Želim da referendum postane ono što jest, festival demokracije. Bit će promjene glede načina i vremena prikupljanja potpisa. Ne bih rekao da će se vrijeme smanjiti, bit će još bolje i kvalitetnije, na zadovoljstvo svih građana. Utvrdit ćemo točno koji broj glasova, koji rokovi, kad se moraju pregledati, što se mora upisati, čak i tijela koja će provjeravati same potpise. Mi smo sastavili široku radnu skupinu, stručnjaci ustavnog prava, ministarstva uprave, zajednica županija, općina, gradova, našprijedlog će biti da to radi DIP, no neka o tome odlučuje radna skupina. Venecijanska komisija preporučuje da to bude nazavisno tijelo, a mislim da je DIP jedno od takvih."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavili ste da će do ožujka to doći do Vlade. Je li to realno očekivati s obzirom da smo čuli od Jandrokovića koji kaže da su mogući izvanredni izbori?

"Ne vidim razloga zašto bi bili. Ovaj i svi drugi zakoni donosit će se sukladno dinamičkom planu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad govorimo o izvanrednim izborima znamo da Milan Bandić čiji klub u Saboru buja ima pet novih zahtjeva?

"Veći dio tih zahtjeva je prepisan iz plana i programa Vlade. Nemojmo zaboraviti da Vlada radi na Imunološkom, ova Vlada je pokrenula projekte o kojima on priča, primjerice Dječja bolnica u Blatu. Ne bih rekao da on ucjenjuje. Mi godišnje primimo stotine tisuća zahtjeva jedinica lokalne i regionalne samouprave da se Vlada uključi u njihove projekte. Ne vidim razlike između ovog zahtjeva i onog moga grada Splita. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opovrgavate Jandrokovića, znači nećemo  na izvanredne izbore?

"Ne vidim razloga. Koalicija u Saboru je stabilna. I Vlada i Bandić i svi gradonačelnici i načelnici u državi će zajedno raditi na razvojnim projektima svake općine i županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li siguran ministar Krstičević?

"Minstar Krstičević je podnio svoje izvješće Vladi, temeljem kojeg je Vlada poništila odluku o nabavi aviona. Premijer radi temeljitu analizu, želi točno ustanoviti gdje je bio propust kako se ne bi ponovio u novoj nabavci."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima tu prostora da se nađe prostor kod ministara?

"Ministar zasad ima povjerenje Vlade, Sabora. Na temelju njegovog izvješća smo i donijeli odluku o poništavanju. Ja vjerujem da će detaljnim analizom biti utvrđeno da odgovornost nije ni na ministru ni na ministarstvu, već u činjenici da Izrael nije dostavio dokumentaciju koju je bio obvezan dostaviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne mislite da je ovo fijasko?

"Volio bih da smo nabavili avione, da je Izrael ispunio svoju obvezu, no nije. Ići ćemo u novu nabavu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će proći interpelacija?

"S obzirom na snagu SDP-a u Saboru uopće se ne bojimo te interpelacije. Posao je oporbe da saziva interpelacije. Mislim da ćemo i u Saboru objasniti sve stavove i da neće biti problema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurni ste za ministra Krstičevića?

"Ministar je hrvatski vojnik, ratni general koji časno radi svoj posao, koji je digao dignitet hrvatske vojske. Ne mislim da problem oko nabavke aviona može rezultirati tako nečim. Pustim da premijer izvrši uvid u sve pa ćemo vidjeti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kažete na reakciju premijera u Saboru na aktulacu?

"Ponašanje Mostovih zastupnika, vrijeđanje na osobnoj razini,  to je nešto drugo od argumentirane rasprave. Je li pristojno, politčki bonton da se premijera, potpredsjednicu Vlade napada za veleizdaju? Premijer nije htio nikakva fizički sukob, a o politici Mosta govore njihovi rezultati u Metkoviću gdje su izgubili izbore. O njihovom ponašanju sude njihovi birači."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo