PRIČA IZ APSURDISTANA / Kupili traktor za rad u polju pa im stigla 'čestitka'! 'Koristimo ga 50 dana godišnje, a plaćamo 12 mjeseci'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Obitelji iz Garešnice mora plaćati svakog mjeseca dodatnih 80 kuna za radio u traktoru

2.7.2019.
15:50
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Obitelj iz Grešnice, koja se više od 20 godina bavi poljoprivredom, naviknuta je na brojne namete, no posljednji koji su primili, potpuno ih je šokirao. 

Nedugo nakon što su kupili novi traktor, vlasniku OPG-a stigla je obavijest o plaćanju RTV pristojbe. Na prvu su pomislili kako je riječ o pogrešci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije nam to imalo nikakvog smisla, posebno zato što naša familija već plaća pristojbu zbog prijemnika koji imamo unutar kuće, a kako je OPG registriran u istom domaćinstvu i na istoj adresi, smatrali smo da je nemoguće plaćati dvostruku pristojbu", pojasnila je za Jutarnji list majka vlasnika OPG-a, Ljubica Gojak.

U zakonu sve piše

Obratili su se HRT-u koji im je odgovorio kako u Zakonu sve jasno piše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sukladno članku 34., stavku 4. i 5., pravne osobe, obrtnici te fizičke osobe koje obavljaju neku samostalnu djelatnost plaćaju mjesečnu pretplatu na svaki prijemnik koji posjeduju i obvezne su HRT-u prijemnik prijaviti najkasnije u roku od 30 dana od njegove nabave ili registracije motornog vozila s ugrađenim prijamnikom", pisalo je u rješenju u čijem je nastavku stajala i prva uplatnica na iznos od 80 kuna.

Dakle, za svaki radio prijemnik, prema zakonu, potrebno je plaćati mjesečnu pretplatu od 80 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihovo tumačenje je da mi obavljamo djelatnost, a za djelatnost je potrebno plaćati pretplatu kako god okrenuo. Kad nekome paše, onda nas proglase pravnim osobama, kad im više odgovara da smo fizičke osobe, onda nas tako tretiraju. Ono što je najsmješnije od svega, taj smo traktor kupili za obavljanje najsloženijih operacija kao što je oranje, a to je radnja koja se na ovom stroju godišnje maksimalno može obavljati 50 dana. I to sam puno rekla. Pa zašto bismo onda bili obvezni pretplatu plaćati punu godinu?", požalila se Ljubica.

Nema popusta

Dodaje i kako je ovo prvi puta da je čula kako netko od poljoprivrednika plaća pristojbu za radio u radnom stroju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa koliko oko nas ima poljoprivrednika, ja nikad nisam čula za takvo rješenje. Osim toga, nejasno je otkud HTV-u uopće informacija da imamo radioprijemnik? Inkasator nas nije posjetio, a mi nismo nikome slali podatke da smo kupili novo vozilo s prijemnikom", pita se Ljubica Gojak.

Na pitanje je li moguće da fizičke osobe koje radne strojeve koriste maksimalno dva mjeseca godišnje ostvare pravo na jeftiniju pretplatu, iz HRT-a odgovaraju negativno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelji iz Garešnice ne preostaje ništa drugo nego plaćati svakog mjeseca dodatnih 80 kuna za radio u traktoru kojeg je, kada je traktor u akciji, gotovo i nemoguće čuti. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo