Kukurikuu pobjeda, Paviću veliki jeftini kredit

27.12.2011.
17:26
VOYO logo

Kako je to moguće? Hrvatska banka za obnovu i razvoj i Raiffeisen banka potpisali su ugovor s Europapress Holdingom prema Vladinom modelu kreditiranja poduzetništva, tzv. A+ modelu, prema kojemu HBOR izdvaja 40, a komercijalna banka 60 posto kredita, piše Business.hr.

RBA je potpuno svjestan prezaduženosti medijskog giganta, ali i pada prodaje izdanja, no u analizi rizičnosti kredita im priznaju da imaju vodeću ulogu na duopolnom medijskom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očigledno je da je Pavić primio državnu potporu, pa je stoga HBOR odmah obavijestio RBA o iznosu državne potpore medijskom magnatu koja iznosi 1,35 milijuna kuna. Tu državnu potporu čini razlika između referentne kamatne stope koja se utvrđuje pojedinačno za svakog korisnika kredita ovisno o njegovom kreditnom rangu i kvaliteti instrumenata osiguranja te odobrene poticajne kamatne stope korisniku kredita (efektivna kamatna stopa), a ona je manja od referentne kamatne stope", navodi list, koji pojašnjava da se model A+ provodi zbog pomoći poduzetnicima da prevladaju teškoće u gospodarstvu i uklone negativne utjecaje globalne gospodarske i financijske krize.

Dali u zalog Slobodnu, zgradu, pojedine novine

Kao jamstvo, EPH je ponudio zgradu koja je opterećena sa šest hipoteka, brendove Doktor u kući, Globus i Globus nacionalni tjednik, te 1,6 milijuna dionica Slobodne Dalmacije ukupne nominalne vrijednosti 41,6 milijuna kuna, a to je ujedno i trećina dionica koje drži sam EPH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ugovoru, EPH će ovih 29 milijuna koristiti za financiranje obrtnih sredstava, ali i za podmirenje obveza financijskim ustanovama te zbog zatvaranja mostnog kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo