rtl danas doznaje / Kukuriku koalicija mijenja sastav i ime: doznajte kako je Milanović s partnerima podijelio mjesta na listama

Vrh SDP upravo raspravlja o strategiji za parlamentarne izbore i novoj-staroj lijevoj koaliciji s kojom se namjeravju suprotstaviti HDZ-ovu 'domoljubnom' savezu. Kukuriku koaliciju proširit će na laburiste, ali će joj, doznajemo, i promijeniti ime. Nataša Božić otkriva koliko mjesta na listama SDP ovaj put namjerava ponuditi koalicijskim partnerima

8.7.2015.
18:52
VOYO logo

Kukuriku koalicija se mijenja. Već se promijenilo pola čelnih ljudi a sada se i širi na, najmanje još jednu članicu - laburiste.

Vladajući tvrde kako je dogovor samo pitanje dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekla sam vam, dogovaramo se - bit će ubrzo", izjavila je kratko prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Više manje jest, dogovaraju se detalji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stranke koje su bile dosad, pojačane još nekim strankama...a što se tiče imena mislim da bi bilo dobro da se refreša i ime", rekao je ministar uprave Arsen Bauk

Ipak, već na samom početku, došlo je do nesuglasja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa nema potrebe za promjenu, ime nije presudno. Presudno je da dobro stojimo, da se napravi dobar program i da se kvalitetno ide u novu kampanju, moramo objasniti građanima zašto bi trebali glasati za istu ili malo promjenjenu koaliciju", izjavila je Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva.

Lijeva koalicija po posljednjim istraživanjima zaostaje za desnom ali sve manje. Priključenje laburista, pa i s njihovim niskim rejtingom, još poboljšava sliku. No šefica laburista tvrdi - nije sve gotovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne potpisuje se koalicija prije nego se ispregovara a s obzirom da mi kao koalicija nismo još pregovore počeli, nacionalno vijeće kao najviše tijelo sttranke donosi odluku da se ulazi u pregovore s Kukuriku koalicijom", izjavila je Nansi Tireli, predsjednica Hrvatskih laburista - stranke rada. 

To će se dogoditi 18. srpnja, a još se čeka i konačna potvrda IDS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prošlim izborima SDP je bio velikodušan prema partnerima - HNS je dobio 13 mandata, IDS i HSU po tri, a laburisti su samostalno osvojili 6. Sam SDP imao je 63 zastupnika.

Sada, uz znatno oslabljeni rejting partnera - stvari se mijenjaju. Doznajemo, SDP sada HNS-u nudi maksimalno osam izglednih mjesta na listama, IDSU i HSU-u po tri, laburistima dva, a Milanovićev tim - želi li većinu, mora osvojiti 70 mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo taktizirali, imamo isti cilj kao na prošlim izborima, tri zastupnika, zastupnički klub...", rekao je Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Pretendenti na vlasti poručuju: uzalud vam kombinatorika.

"Kako god se oni zvali i na koji se način proširivali, to građane neće promijeniti u njihovom uvjerenju da su oni katastrofalno loše vodili zemlju", rekao je glasnogovornik kluba zastupnika HDZ-a Goran Jandroković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijeva koalicija sporazum bi trebala potpisati krajem mjeseca. Novo ime ne žele otkriti, samo tvrde kako više neće imati veze sa životinjama. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo