KIRETAŽA BEZ ANESTEZIJE / Kujundžić se sastaje s ravnateljem, KBC Split demantira Mostovku: 'Svima se nudi anestezija'

Image
Foto: Tino Juric/Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić iznijela je potresno svjedočenje nakon spontanog pobačaja

12.10.2018.
11:46
Tino Juric/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović opovrgnuo je u petak izjavu Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, ustvrdivši da se radilo o drugom zahvatu - vakuumskoj aspiraciji, koja je obavljena kako treba.

Bolnica će se o tom slučaju službeno očitovati u ponedjeljak, najavio je Karelović i poručio kako oni korektno rade svoje posao, a svakoj se pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi radimo korektno svoj posao, stojim iza svojih ljudi. Svima se nudi opća ili lokalna anestezija", rekao je Karelović Hini.

"Konkretni slučaj dogodio se u veljači i ta žena je došla s malom trudnoćom od sedam tjedana i pobačajem. Nije točno da je rađena kiretaža, kako se navodi, već vakuum aspiracija. To je najmodernija medicina, gdje se u ušće maternice uvodi jedno vrlo usko plastično crijevo i aspirira na vakuum. To traje vrlo kratko", objašnjava Karelović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je žao svakoga tko doživljava da mu se radi loše, ali to je kratki zahvat koji se radi samo u modernim klinikama i mislim da je zahvat odrađen kako treba", kazao je Karelović. 

Ninčević Lesandrić: 30 najmučnijih minuta u mom životu

Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u četvrtak je u Saboru tijekom rasprave o zahtjevu za smjenom ministra zdravstva Milana Kujundžića iznijela svoje osobno iskustvu, ustvrdivši kako joj je u KBC-u Split obavljena kiretaža bez anestezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu", rekla je Ninčević Lesandrić.

"To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti, nažalost, to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti'', kazala je Ninčević Lesandrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić se sastaje s ravnateljem bolnice

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je Hini kako će danas oko podneva održati sastanak s ravnateljem KBC-a Split i Stručnim vijećem bolnice, na kojemu će biti razmotren i slučaj Ivane Ninčević Lesandrić.

"Upravo idem prema bolnici, gdje sam zakazao sastanak s ravnateljem i Stručnim vijećem, i gdje će i to biti tema", izjavio je Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit hoće li uslijediti reakcija nakon što je Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u raspravi iznijela potresno svjedočenje da je nakon spontanog pobačaja bila podvrgnuta postupku kiretaže bez anestezije u splitskoj bolnici, Kujundžić je odgovorio da će provjeriti što se dogodilo.

"Moram provjeriti što se događalo u Splitu, odnosno da li se to događa u Hrvatskoj. Ako se događa mora se žurno ukloniti i sankcionirati", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić je opovrgnuo tvrdnje Mostove zastupnice da je imao e-mailove od žena koje su ga upozoravale na takve slučajeve.

"Nisam imao, uvijek reagiram, nema toga komu ne odgovaram ili ne primim na razgovor, nikad to nisam napravio", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strenja Linić: U nekim bolnicama se to radi bez iznimke u anesteziji

Ines Strenja Linić referirala se na istup stranačke kolegice Ivane Ninčević Lesandrić, koja je u raspravi o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću rekla kako joj je nakon spontanog pobačaja rađena kiretaža 'na živo' i bez anestezije. 

„Odgovor ministra koji kaže da to nije znao je nešto o čemu treba pisati. Tisuće žena je to doživjelo, a njoj su se jučer obratilo 100-tinjak njih pozivima i porukama da se to više nikad ne dogodi. Neću imenovati bolnice u Slavoniji, ali imate slučaj da se u jednoj to radi bez iznimke u anesteziji, a u nekima, ružno rečeno, ona koja donese kulen”, rekla je Strenja Linić, koja je inače liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo