Novi uređaji u Klaićevoj / Kujundžić najavljuje: 'Klaićeva i druge bolnice za tri godine u Sveučilišnoj bolnici'

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Vrijednost radova preseljenja dječjih bolnica u Sveučilišnu bolnicu iznosi 130 milijuna eura, za koliko je izgrađena slična bolnica u Poljskoj

26.7.2017.
11:42
Dalibor Urukalović/PIXSELL
VOYO logo
Image

Dva nova, najsuvremenija dijagnostička uređaja u Klaićevoj

Image

Dva nova, najsuvremenija dijagnostička uređaja u Klaićevoj

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u Klaićevoj je prisustvovao predstavljanju novih dijagnostičkih uređaja, izjavivši da će ta i druge bolnice za tri godine biti preseljene u Sveučilišnu bolnicu Blato.

Pročitajte više:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Ruglo Zagreba za kojeg su građani već platili 200 milijuna eura: prvi radovi na Sveučilišnoj bolnici za šest mjeseci

Vrijednost radova iznosila bi 130 miljuna eura, koliko je koštala takva bolnica u Varšavi, istaknuo je Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispregovarali smo s premijerom i gradonačelnikom Zagreba i prva faza preseljenja bila bi dječja bolnica. Ulazimo u tehničku fazu kako bi se financijski, pravno i tehnički krenulo u izgradnju bolnice kroz tri godine. Novac se može riješiti kroz tri godine, uz pomoć EU fundova, 130 miilijuna eura je dostižan. Vlada će ustrajati, a nadam se i uspjeti etapno preseliti Merkur, Vinogradsku, Draškovićevu, Petrovu i Klaićevu u Blato", kazao je Kujundžić.

Podsjetimo, Grad Zagreb je prije šest mjeseci uknjižio prostor od 563.000 kvadratnih metara, održan je sastanak ministra Kujundžića i gradonačelnika Bandića, a prvi radovi na Sveučilišnoj bolnici trebali bi započeti za šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljena su dva nova rendgenska uređaja u Klaićevoj: C-Luk i digitalna dijaskopija, koji će omogućiti vrhunsku slikovnu dijagnostiku uz do 60 posto niže doze zračenja u odnosu na dosadašnje uređaje, te osigurati veću kvalitetu i sigurnost provedenih dijagnostičkih pretraga, kazao je pročelnik Zavoda za dječju radiologiju Goran Roić.

Digitalna rendgenska dijaskopija je uređaj koji služi za kontrastne pretrage, odnosno prati prolazak kontrastnog sredstva kroz ciljani dio tijela, te na taj način omogućava točno postavljanje dijagnoze i planiranje daljeg liječenja. C-luk je digitalni rendgenski uređaj koji se koristi tijekom operativnih zahvata, najčešće traumatoloških, ortopedskih i neurokirurških, a ujedno je nephodan  za normalno funkcioniranje hitne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređaj za operacijske sale (C-Luk) koristit će oko 2.000 pacijenata godišnje, a digitalnu dijaskopiju isto toliko, uz dodatnih 5.000 pacijenata, kazao je ravnatelj bolnice Zoran Bahtijarević, naglasivši da kroz dječju radologiju godišnje prođe oko 25.000 pacijenata.

"Time će se smanjiti pritisak na ostale snimaone, ubrzati protok pacijenata i smanjiti liste čekanja", poručio je Bahtijarević i zahvalio Ministarstvu zdravstva i Vladi koji su financirali nabavu uređaja s 2,875 milijuna kuna, dok je preostalih 574.000 kuna osigurala Klinika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo