Krvopijama će na kraj stati tek u srpnju

Grad Zagreb ove klimatski pogodne godine za komarce ne samo da je smanjio novac potreban za njihovo špricanje, nego je i itekako zakasnio s raspisivanjem natječaja za obavljanje tog posla.

15.6.2010.
11:08
VOYO logo

Špricanje protiv komaraca koje je ove godine zagrebačka gradska vlast preskočila u kombinaciji s kišnim vremenom dalo je porazan rezultat. Krvopije su se raspršile na sve strane i njihov broj postaje neizdrživ. A čini se da pomoć i dalje ne stiže.

arti-201006140357006Naime, za razliku od prethodnih godina kada je posao u ovo vrijeme već bio obavljen, ove još nije ni raspisan natječaj za tvrtku koja će obavljati špricanje. U Gradu, pak, kažu da će zaprašivanje početi tek u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je što se dosad svake godine natječaj za tvrtku koja će raditi dezinsekciju, uništavanje ličinki i odraslih komaraca raspisivao već u siječnju, a sada smo u lipnju u situaciji da se još čeka otvaranje ponuda. Kasni se više od pet mjeseci", kaže Stjepan Presnec, direktor EKO Deratizacije, koja je dosad obavljala taj posao.

Osim toga, Grad je izdvojio oko dva milijuna kuna za borbu protiv komaraca, milijun manje nego prijašnjih godina. Takva odluka, tvrde stručnjaci, nije baš dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komaraca ima više nego prijašnjih godina, ponajviše zato što nije bilo uobičajenog proljetnog suzbijanja jer nije bilo izabranog izvođača tih radova. Ustanovili smo prisutne vrste i zaključili da će nas komarci najviše mučiti do kraja ovog mjeseca", izjavio je za Jutarnji list prim. dr. Nikola Benić, voditelj odjela za dezinsekciju i deratizaciju pri zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar. Ujedno dodaje da su najezdi pogodovali klimatski uvjeti, te poziva građane da se obavezno zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo