MULTINACIONALNA VOJNA VJEŽBA / Krstičević: 'Zadaća svih nas je graditi mir i sigurnost, ne vježbamo da bi netko išao u rat'

Multinacionalna bojna idućih dana kreće prema Mađarskoj, a sve kako bi uvježbali prelazak državnih granica

29.5.2019.
19:18
VOYO logo

Pod zapovjedništvom američkih snaga za Europu na teritoriju tri države Hrvatske, Slovenije i Mađarske oko 1700 vojnika sudjeluje u vojnoj vježbi Immediate Response.

U Hrvatskoj je smještena multinacionalna bojna, proteklih dana na nebu nad Slunjem i Udbinom moglo se vidjeti zračne i padobranske desante, a na tlu borbena djelovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visokim uzvanicima danas su predstavili  dio onog što su uvježbali.

Bojna gađanja topničkim i protuoklopnim sustavima. Pripadnici multinacionalne bojne pokazali su što su uvježbali proteklih desetak dana.

''Više od 600 pripadnika iz 12 zemalja iznimno je brzo počelo koordinirano djelovati'', istaknuo je zapovjednik multinacionalne bojne pukovnik Samir Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jezičnih barijera nije bilo, radili su po NATO procedurama'', objasnio je brigadni general Boris Šerić, zamjenik direktora vježbe Immediate Response.

 Za 360 hrvatskih vojnika to je bila i dobra priprema za buduće misije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za mene je prva vježba  i kvalitetna te bih čestitao svojim kolegama i stranim vojnicima - ovo je bilo odrađeno vrhunski'', naglasio je vojnik Dino Runje, pripadnik 2. motorizirane bojna "Pauci".

Viđenim u pet faza vježbe od ulaska u teritorij, preko napada do osvajanja cilja napredovanja zadovoljan je i ministar obrane Damir Krstičević: ''Bila je kiša, ali vojska uvijek mora biti spremna dečki su demonstrirali moć snagu partnerstva zajedništva. Nekad je Hrvatska bila sama, vidimo danas da Hrvatska nije sama tu su partneri saveznici i zadaća svih nas je graditi mir sigurnost i vježba danas nije da bi netko išao u rat''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vježbu je utrošeno milijun i 400.000 kuna, a dio troškova pokrivaju ostale zemlje članice. Sve se odigrava pod američkim zapovjedništvom.

Proteklih dana na vježbi su imali i potporu zračnih snaga. No, danas zbog lošeg vremena helikopteri nisu letjeli. Multinacionalna bojna idućih dana kreće prema Mađarskoj, a sve kako bi uvježbali prelazak državnih granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo