zbog vaučera / Kršimo prava putnika? Europska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Hrvatska je među zemljama koja je preporuku Komisije praktički pretvorila u proceduru prema kojoj putnik do svojeg novca neće moći doći idućih nekoliko godina

2.7.2020.
16:48
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je više-manje odignorirala pismo Europske komisije koja je Hrvatsku upozorila da sustavom putničkih vaučera krši prava potrošača odnosno putnika, danas je Komisija pokrenula postupak zbog povrede prava protiv Hrvatske i još devet zemalja koje su na sličan način zamislile spašavati poslovanja svojih turističkih agencija i aviokompanija.

Kako je na svojim stranicama izvijestila Europska komisija, a potom odmah prenijela i Središnja europska udruga za zaštitu potrošača BEUC, Hrvatskoj je danas, zajedno s Ciprom, Češkom, Grčkom, Francuskom, Italijom, Litvom, Poljskom, Portugalom i Slovačkom, kao prvi u nizu postupaka propisanih službenom procedurom, poslano pismo s formalnom najavom pokretanja postupka zbog povrede prava, a koji bi, ne bude li sluha ili suradnje ovih zemalja s Komisijom, mogao završiti i na Europskom sudu te biti okončan financijskim kaznama protiv spomenutih zemalja, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tih 10 zemalja, navodi Komisija, krši odredbe članka 12. Direktive o putovanjima u paket aranžmanima s obzirom na to da su svojim nacionalnim legislativama agencijama i aviokompanijama omogućile da putnicima izdaju vaučere umjesto povrata novca, a to je u priličnom raskoraku s preporukama Komisije o načinu kako se putnički vaučeri, u doba pandemije, trebaju nuditi potrošačima.

Oni, naime, nisu zabranjeni i Komisija nije imala ništa protiv da ih putničke agencije potrošačima nude na dobrovoljnoj bazi, i to na način da svaki putnik, ako ne želi vaučer, ima pravo takvu ponudu odbiti te u propisanom roku od 14 dana od otkaza putovanja dobiti cijeli iznos novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je, međutim, među zemljama koja je preporuku Komisije praktički pretvorila u proceduru u kojoj putnik do svojeg novca neće moći doći u idućih nekoliko godina, omogućivši potrošačima da mogu odbiti vaučer, ali da pravo na povrat novca imaju tek u roku od 180 dana od datuma proglašenje prestanka pandemije.

To je, upozorava EK, u suprotnosti sa strogim pravilima o postupku povrata novca koji trebaju vrijediti i u doba pandemije, a o kojima je upozorenje navedenim zemljama Komisija prvi put poslala još 13. svibnja, upozorivši ih kako su uveli praksu nepovoljnu za potrošače i posve suprotnu europskim pravilima, apelirajući pritom da je što prije prilagode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo